O-STA

Marjan Šarec slavnostni govornik na odprtju 35. Slovenskega knjižnega sejma

Ljubljana, 26.11.2019 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Cankarjevem domu nagovoril udeležence 35. Slovenskega knjižnega sejma, najstarejše, največje in najpomembnejše knjižne prireditve v Sloveniji. Letošnje osrednje teme dogodka so Valentin Vodnik, razsvetljenstvo in poezija. Predsednik vlade je ob zaključku prireditve podelil tudi Schwentnerjevo nagrado, priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, ki jo je letos prejel Marko Kravos, tržaški pesnik in pisatelj.

V uvodu je spomnil na znižanje davka na dodano vrednost za knjige, časopise in periodične publikacije, ki se obeta s 1. januarjem 2020, in ob tem poudaril, da je vlada storila to, kar je nujno storiti v tem času, ko se število tiskanih izdaj zmanjšuje, ko ljudje vse manj beremo in smo podvrženi modernim tehnologijam. Te pa ne spodbujajo vedno lepe besede ali dobrega oblikovanja stavkov in misli. "Zato tudi zahvala vsem, ki ste pri spremembi davka na dodano vrednost vztrajali."

"Brati knjige pomeni v knjigah videti tudi tisto, kar se še ni zgodilo, pomeni se izobraževati in ohranjati lepo besedo, predvsem pa pomeni ceniti svoj lastni jezik in tudi druge jezike. Slovenci smo eden izmed tistih narodov, ki imamo svoj jezik, zato smo lahko na to tudi ponosni."

Današnji čas je izziv in ni lahek za knjigo, je še dodal predsednik vlade. "Vendar je prisotna tradicija in zavedanje, da je naš jezik lep, da so naši avtorji ravno toliko vredni ali boljši kot tuji avtorji, zato jih gre podpirati in brati in si tako prizadevati za obstoj knjige."

Foto: Nik Jevšnik, STA