O-STA

Uroš Zavrtanik: prejemnik Prešernove nagrade

Prof. dr. Jurij Lah, mentor in Zoisov nagrajenec, Uroš Zavrtanik, prejemnik Prešernove nagrade, doc. dr. San Hadži, sodelavec pri izvajanju raziskovalne naloge

Uroš Zavrtanik je mladi raziskovalec v laboratoriju za biofizikalno kemijo na Katedri za fizikalno kemijo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Pod okriljem dr. Sana Hadžija in letošnjega prejemnika Zoisovega priznanja prof. dr. Jurija Laha pridobiva širok spekter znanj in bogate izkušnje s področij fizikalne kemije in biokemije ter strukturne in molekularne biologije. Za raziskavo o medsebojnem prepoznavanju beljakovin pa je v četrtek, 5. decembra, prejel tudi Prešernovo nagrado.

V raziskovalni nalogi se je osredotočil na pomembno skupino beljakovin - protitelesa. S podrobno raziskavo strukturnih značilnosti protiteles, ki jih proizvajajo lame in kamele, je ugotovil, da fragmenti teh protiteles prepoznavajo beljakovine na specifičen način. Tako lahko delujejo kot zdravilne učinkovine in predstavljajo pomembno orodje za prepoznavanje beljakovin v celičnem okolju. Rezultati raziskovalne naloge so pritegnili pozornost mednarodne raziskovalne skupnosti in bili med drugim objavljeni tudi v ugledni znanstveni reviji Journal of Molecular Biology.