O-STA

Ekipa CGS plus na sejmu Formnext v Frankfurtu: Prihodnost inovativne proizvodnje je tu!

O letošnjem vodilnem sejmu aditivne proizvodnje in nove generacije inteligentnih proizvodnih rešitev Formnext še vedno govorijo v presežkih. Videno je navdušilo tudi ekipo našega podjetja, ki je v Frankfurtu med drugim obiskala razstavni prostor HP ter vzpostavila nekaj obetavnih poslovnih stikov.

Kot ocenjuje Sašo Greblo, vodja prodaje in prokurist v podjetju CGS plus, osnovne tehnologije 3D tiska ostajajo enake. "Na Formnextu so bili prisotni vsi ključni ponudniki 3D tiskalnikov, materialov ter opreme za post procesiranje. Veliko novosti je ravno na področju post-procesiranja 3D natisnjenih izdelkov. Ponudniki opreme za post-procesiranje so očitno prepoznali potencial 3D tiskanja in svojo tehnologijo prilagajajo tovrstnim izdelkom. Podobno se dogaja tudi med razvijalci programske opreme, potrebne so prilagoditve načinu projektiranja in izdelavi produktov v aditivni proizvodnji."

Segment aditivne proizvodnje iz leta v leto bliskovito raste in se vsaki dve leti vsaj podvoji. To je bilo moč na letošnjem Formnextu opaziti tudi po precej večjem razstavnem prostoru, številčnejših razstavljavcih, konferencah, predstavitvah in obiskovalcih. Po mnenju poznavalcev se je tokrat prvič pokazalo, da je predstavljena industrija aditivne proizvodnje prerasla predstave o relativno majhni, zagnani skupini strokovnjakov in bi lahko sčasoma prehitela veliko večje industrijske sejme z več desetletno zgodovino.

Kot prva partnerska država se je v Frankfurtu predstavila ZDA z dobre pol stotnije razstavljavcev, kar zanjo, v primerjavi z lanskim letom, predstavlja 40-odstotno povečanje. Mednarodni značaj Formnexta je potrdila udeležba strokovnjakov kar 99 različnih narodnosti, poleg, seveda, številnih evropskih pa kitajskih in ruskih razstavljavcev.

Podjetja kot HP, EOS, Materialise, 3D Systems, Desktop Metal, Stratasys, DMG Mori, Renishaw, Ricoh, Siemens in Voxeljet so na sejmu prikazala še učinkovitejše nove proizvodne tehnologije ter napredne rešitve za njihovo integrirano industrijsko uporabo. Celotno procesno verigo so sestavljali tako številni mednarodno uveljavljeni proizvajalci materialov za 3D tisk kot mlada podjetja: BASF, Lubrizol, Covestro, Cubicure, Dyemansion, Evonik, Incus, LMI, Sigma Labs in drugi. Z novimi materiali se je obseg uporabe aditivne proizvodnje bistveno povečal in razširil - na primer v vesoljski, avtomobilski in železniški industriji, pa tudi v orodjarstvu in pri izdelavi kalupov. Številni razstavljavci pa so predstavili inovacije s področja post-procesiranja, ki meje uporabe aditivne proizvodnje v industriji pomikajo naprej.

HP je predstavil vse svoje paradne konje, od barvnega 3D tiskalnika HP Jet Fusion 580 do industrijskega 5200, pa tudi 3D tiskalnik za kovino, ki bo komercialno dostopen predvidoma konec leta 2020. V sodelovanju s podjetjema BASF in Lubrizol HP dodaja nove materiale: poleg že klasičnih PA11, PA12 ter PA12 GB sedaj še BASF Ultrasint 3D TPU01 ter in Lubrizol ESTANE 3D TPU M95A. Po besedah Davida Fisterja, prodajno tehničnega svetovalca za 3D tiskanje v podjetju CGS plus, sodi HP-jeva tehnologija 3D tiskanja Multi Jet Fusion (MJF) v kategorijo tiskanja s prahom (t. i. powder based), kamor se uvršča tudi selektivno lasersko sintranje (SLS), ki je med najbolj razširjenimi. Vendar SLS deluje na principu taljenja prahu (običajno je to PA) z laserskimi žarki, HP MJF pa uporablja sistem tiskanja s t. i. HP agenti (fusing in detailing). Bistveni prednosti tehnologije MJF sta občutno hitrejše tiskanje (plast se natisne naenkrat, med enim prehodom glave po celi tiskalni površini) ter homogena struktura (modeli so vodotesni in zrakotesni ter primerljivi z brizganimi kosi). Posledično so modeli, izdelani s tehnologijo HP MJF, ustrezni kot končni izdelki in ne le za prototipe kot pri konkurenci.

Vodja oddelka strojne in sistemske opreme v CGS plus Andrej Suhadolc poudarja, da postaja vse bolj vroča tema področje 3D tiskanja kovin. "Na letošnjem sejmu Formnext se je pokazalo, da prave rešitve še ni, je pa čutiti, da je to področje precej živahno, saj se število razstavljavcev in rešitev iz leta v leto povečuje. Obstaja nekaj fascinantnih rešitev, ki temeljijo na navarjevanju plasti materiala v kombinaciji z obdelovalnimi centri. Nekateri proizvajalci mešajo v šobi za varjenje različne materiale in na ta način naredijo strukturo, ki jo s klasičnim ulivanjem ne bi mogli dobiti. Hkrati pa lahko različni materiali prehajajo drug v drugega. Primer tega je zvon, ki ima jeklen obod, bronasto sredico in na pritrditvi zopet jekleno zmes. Možnosti take izdelave so precej neomejene. Slabost pa je počasnost izdelave in bi si jo težko predstavljali v serijski proizvodnji." Kot dodaja Suhadolc, postaja tehnologija SLM vedno bolj dostopna in razširjena, se pa sooča z enakimi problemi kot tehnologija SLS pri plastiki - s poroznostjo in izotropnostjo materiala. "HP je na lanskem sejmu sodeloval v dvorani, namenjeni 3D tiskalnikom za kovine, letos pa so ta tiskalnik postavili na svojem osrednjem razstavnem prostoru. Poteza je morda malce neobičajna in daje drugim tehnologijam morda navidezno upanje, da jim ni uspelo. Tisti, ki smo blizu HP-ju, pa v tem vidimo bolj zatišje pred viharjem. Metal Jet tiskalniški proces je v polnem razvoju in ponuja rešitve, ki bodo proces 3D tiskanja kovin prestavile na industrijsko raven ter konkurenci znova postavila precej visoka merila na področju 3D tiskanja kovin," verjame Suhadolc.

Za industrijo je Formnext tudi pomembna poslovna platforma, na kateri pride do konkretnih poslovnih transakcij neposredno na razstavnem prostoru. Še vedno mlada panoga aditivne proizvodnje privablja vedno več vlagateljev. Zanimanje družb tveganega kapitala in industrije za to panogo se je na letošnjem sejmu izjemno povečalo, še posebej, ko gre za strateško partnerstvo z mladimi podjetji.

Ekipa CGS plus d.o.o. je sejem obiskala s predstavniki slovenske industrije, bodočimi uporabniki 3D tiskalnikov, ki bodo s to tehnologijo natisnjene dele uporabljali v svojih produktih.