O-STA

Novinarska konferenca - uvertura v 5. Filharmonični festival baročne glasbe

Takoj po praznikih Slovenska filharmonija pripravlja predstavitveni dogodek

5. Filharmoničnega festivala baročne glasbe, ki bo 6. januarja 2020 ob 13.30 v Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije.

Na "uverturi" v 5. Filharmonični festival baročne glasbe, ki zajema štiri koncerte med 9. januarjem in 5. februarjem 2020, bo prireditev predstavil strokovnjak za staro glasbo Domen Marinčič, ki je sodeloval pri snovanju programa festivala. Za glasbeni intermezzo bosta poskrbela Melina Todorovska z oboo d'amore in Tomaž Sevšek na čembalu.

9., 17. in 25. januarja 2020 se bodo na 5. Filharmoničnem festivalu baročne glasbe zvrstili trije tematsko zaokroženi sporedi instrumentalne glasbe iz Italije, Nemčije in Anglije z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom koncertnih mojstrov Mirana Kolbla in Ane Dolžan, koncert 5. februarja 2020 z Zborom Slovenske filharmonije in baročnim ansamblom na zgodovinskih glasbilih pa bo povezal psalmske uglasbitve Claudia Monteverdija s sodobno zborovsko glasbo Mortona Feldmana in gostujočega dirigenta Marka Ozbiča, čigar noviteta bo krstno zazvenela na sklepnem koncertu. Orkestrske uverture, simfonije in ansambelski koncerti se bodo izmenjevali s solističnimi koncerti in concerti grossi s pihali, trobili in godali. Poleg največjih skladateljskih imen 17. in 18. stoletja, kot so Bach, Händel, Telemann, Vivaldi, Monteverdi in Purcell, bodo na sporedu redkeje izvajani mojstri Albinoni, Galuppi, Arne, Boyce, Avison in Greene, ob 250. obletnici smrti pa tudi glasba najslavnejšega Pirančana Giuseppa Tartinija. Prvič bodo v Sloveniji zazvenela dela nekaterih Händlovih sodobnikov, ki veljajo za največje angleške skladatelje svojega časa, in Telemannova "glasba na vodi", programska orkestrska suita, ki slika mitološka vodna bitja, naravne pojave, kot so plima, oseka in razni vetrovi, pa tudi vesele mornarje.

Prijazno vabljeni!