O-STA

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica bodo lipicanci znova okrepili vrste Policije

Kobilarna Lipica in Policija bosta v letos, ob praznovanju 440. obletnice Kobilarne Lipica, še dodatno nadgradili dosedanje dobro sodelovanje. Trenerji in jahači Kobilarne Lipica bodo pripravili niz treningov in izobraževanj za policistke in policiste Postaje konjeniške policije Ljubljana in Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor, ki se bodo odvijali tako v Lipici kot tudi v Ljubljani, Mariboru in Gotenici.

Dogovor obenem odpira možnosti za predajo najmanj dveh lipicancev iz Lipice enotam Policije. Konja bosta po predhodnem uspešno opravljenem preizkusu in usposabljanju vključena v izvajanje vseh operativnih, promocijskih in protokolarnih nalog Policije. To bosta že šesti in sedmi lipicanec iz Kobilarne Lipica, ki se bosta v zadnjih letih pridružila enotam Policije, saj se lipicanski konji s svojo vsestransko uporabnostjo vselej zelo dobro izkažejo pri opravljanju nalog Policije.

Najpogosteje pomagajo pri vzdrževanju javnega reda in miru, zelo učinkoviti pa so tudi pri iskanju oseb, varovanju državne meje, pregledovanju težko dostopnih in težko prehodnih terenov ter pri nadzoru mestnih parkov. Vedno so izjemno lepo sprejeti pri promocijskih aktivnostih policije, obenem pa Policija uporablja lipicance v protokolarne namene, ob obiskih tujih predstavnikov, ko prispevajo k promociji Republike Slovenije.

Dogovor o sodelovanju med Policijo in Kobilarno Lipica sta v teh dneh podpisala generalna direktorica Policije mag. Tatjana Bobnar in direktor Kobilarne Lipica d.o.o. Matej Oset ter tako nadgradila vsebino sporazuma, ki že deset let zagotavlja temelje za dobro sodelovanje med Kobilarno Lipica in Policijo.

V skladu z dogovorom bosta Policija in Kobilarna Lipica sodelovali tudi s ciljem racionalne in učinkovite uporabe opreme - s souporabo mobilnih boksov za nastanitev konj, vozil za transport konj in varovalnih ograj. Predvsem pa se bodo lipicanci iz vrst Policije pridružili največjim prireditvam, s katerimi bodo v Kobilarni Lipica letos obeležili 440. obletnico. Prvič se bodo v Lipici predstavili že 24. maja, ko bo na gala predstavi nastopilo več kot 70 lipicancev, septembra pa tudi na Dnevu Kobilarne Lipica. Na obeh dogodkih bo nastopil tudi Policijski orkester, ki je za obiskovalce Lipice, ob nastopu lipicancev pripravil niz nepozabnih doživetij že ob Dnevu Kobilarne Lipica 2019.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-TMecp3M4WZ

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed