O-STA

V Kobilarni Lipica praznovali 442 let delovanja

SPOROČILO ZA JAVNOST Lipica, 23. 5. 2022

Praznovanje 442. obletnice ustanovitve Kobilarne Lipica je včeraj, 22. maja, pritegnilo množico domačih in tujih gostov. V središču celodnevnega dogajanja so bili lipicanci, ki so navdušili v gala predstavi lipiške šole klasičnega jahanja.

Piruete in lebdenje v zraku sta veščini, ki jih lahko izvedeta le izjemno nadarjena konj in jahač. Lipiška šola klasičnega jahanja je včeraj dokazala predanost in talent, ki sta potrebna za dih jemajočo predstavo.

S sodelovanjem Združenja rejcev lipicanca Slovenije so nastopajoči blesteli v predstavah klasične dresure, šole nad zemljo in pri vajah na "dolgih vajetih". Na prijateljski tekmi v vožnji kočij pa so lipicanci pokazali vso svojo moč in izvabili bučno navijanje občinstva.

Direktorica Holdinga Kobilarne Lipica mag. Tatjana Vošinek Pucer je poudarila pomen širjenja zavesti o pomenu Lipice in lipicanca: "Ti plemeniti konji so simbol slovenstva. Predstavljajo slovenski ponos in tradicijo, ki jo moramo ceniti, spoštovati, predvsem pa negovati."

Kobilarna Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki neprekinjeno vzreja isto pasmo konj. Tradicija reje lipicancev je tudi nominirana v Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Vzreja lipicanca se je začela pred skoraj štirimi stoletji in pol, ko se je nadvojvoda Karel II. odločil, da bo iz vaškega dvorca tržaškega škofa postavil kobilarno. Čreda je bila pred uničenjem in pred vojno večkrat izseljena, a so jo domačini vedno varno pripeljali nazaj.

Čredo, ki danes šteje 360 konj in 32 žrebičkov, so obiskovalci pobliže spoznali pri atraktivnem spustu črede na pašo in doživetju "Stik s konjem". Najmlajše obiskovalce so navdušile vožnje s kočijo po stoletnih drevoredih in delavnice s poniji.

Obiskovalci lahko Kobilarno Lipica doživijo vsak dan v tednu z vodniki ali samostojno z mobilno aplikacijo "Lipica journey" in se prepričajo, zakaj je bila leta 1996 razglašena za kulturni spomenik izrednega državnega pomena.

Veščine klasične jahalne šole pa si lahko ponovno ogledajo že med 26. in 29. majem, ko bo Lipica gostila Mednarodno tekmovanje v dresurnem jahanju.

P.R. Kobilarne Lipica