O-STA

V Kobilarni Lipica obeležili Dan slovenskega športa z otroškim krosom ter podpisom sporazuma

Dan slovenskega športa v Lipici: otroški kros, športne aktivnosti in podpis sporazuma o sodelovanju

Danes smo v Lipici obeležili Dan slovenskega športa z bogatim programom, ki je združil šport, kulturo in izobraževanje. V središču dogodka je bil otroški kros, namenjen vsem učencem Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana. Učenci so se pomerili v teku skozi slikovito pokrajino Lipice in uživali v naravnem okolju, medtem ko so krepili svoje športne spretnosti.

Poleg krosa so učenci sodelovali tudi v posebnem programu "stik s konjem", kjer so imeli priložnost pobližje spoznati lipicance in njihove oskrbnike. Otroci so se učili o zgodovini Kobilarne Lipica, konjereji in pomenu teh čudovitih živali v slovenski kulturni dediščini. Dogodek je bil zasnovan z namenom, da otroci ne le spoznajo šport, temveč tudi kulturne in naravne vrednote, ki jih ponuja Lipica.

Dan je bil poleg tekaških in konjeniških aktivnosti obogaten z možnostjo preizkusa v dveh drugih športnih disciplinah: golfu in disk golfu. Obe dejavnosti sta učencem omogočili, da preizkusijo nove veščine in se zabavajo v prijetnem vzdušju.

Vrhunec dneva pa je bil slavnostni podpis sporazuma o sodelovanju med Kobilarno Lipica, Zavodom ŠTIP Sežana in Osnovno šolo Srečka Kosovela Sežana. Sporazum vzpostavlja temelje za dolgoročno sodelovanje na več področjih, kot so izobraževanje, kultura, turizem, šport in trajnostni razvoj.

Dogodka se je udeležil tudi župan Sežane, gospod Andrej Sila, ki je sporazum označil za pomemben korak v smeri krepitve sodelovanja med lokalno skupnostjo in Kobilarno Lipica. Poudaril je, da bo ta sporazum prinesel številne koristi ne le za vpletene institucije, temveč tudi za celotno skupnost.

Pogoji in cilji sodelovanja med omenjenimi institucijami vključujejo:

· Izobraževalne dejavnosti, kot so organizacija obiskov Kobilarne Lipica, integracija praktičnih izkušenj v šolski kurikulum ter razvoj interdisciplinarnih učnih programov.

· Kulturne in turistične dejavnosti, ki zajemajo skupno organizacijo kulturnih dogodkov, promocijo lokalne dediščine in ustvarjanje turističnih produktov, ki bodo mladim obiskovalcem približali lokalno zgodovino in konjerejo.

· Športne in trajnostne dejavnosti, vključno z organizacijo športnih tekmovanj in ekoloških projektov, ki bodo učence učili o pomenu varstva okolja in trajnostnega razvoja.

Sporazum prinaša nove možnosti za izobraževalno in kulturno rast ter krepitev sodelovanja med lokalnimi institucijami in skupnostjo, s čimer bo dodatno prispeval k promociji regije in ohranjanju bogate dediščine Kobilarne Lipica.

Dan slovenskega športa v Lipici je tako združil šport, kulturo in izobraževanje v en nepozaben dogodek, ki bo zagotovo ostal v lepem spominu vsem udeležencem.

Fotogalerija:

https://we.tl/t-qWahyHA3zu