O-STA

V Kobilarni Lipica imajo lipicanci letnika 2024 nova botra

Dr. Damjan Kukovec in ga. Špela Spanžel prevzela botrstvo žrebet v Lipici

Lipica, 12.9.2024 - Danes je v Kobilarni Lipica potekal slovesen dogodek, kjer sta se dr. Damjan Kukovec in ga. Špela Spanžel zavezala k botrstvu lipicanskih žrebet letnika 2024. Z današnjim prevzemom botrstva sta se pridružila številnim posameznikom, ki podpirajo ohranjanje in razvoj Lipicancev, ene najstarejših in najplemenitejših pasem konj na svetu.

Podpora kulturni dediščini Slovenije

Botrstvo Lipicanskih žrebet je poseben način, kako prispevati k ohranjanju bogate kulturne dediščine, ki jo predstavlja vzreja Lipicancev v Sloveniji. Dr. Damjan Kukovec, priznan pravnik, sodnik na Splošnem sodišču Evropske unije ter profesor, ki izvaja predavanja na številnih uglednih univerzah, vključno s Harvardom, kjer je tudi doktoriral., ter ga. Špela Spanžel, umetnostna zgodovinarka in strokovnjakinja za kulturno dediščino, ki je vodila nominacijo za vpis tradicije reje lipicancev na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, danes pa vodi Direktorat a za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo, sta s svojo zavezo pokazala globoko podporo kulturni dediščini in slovenskemu naravnemu bogastvu.

Dr. Kukovec in ga. Spanžel izrazila navdušenje nad vlogo botrov

Ob prevzemu botrstva sta oba botra izrazila veselje in ponos, da lahko sodelujeta v tako pomembni iniciativi.

Dr. Kukovec je ob tem poudaril: "To čast sprejemam z veliko hvaležnostjo in ponižnostjo. Lipicanci so čista umetnost v živi obliki. Ko pogledamo iz Platonove votline, ko spregledamo življenjske iluzije, spoznamo žlahtnost, pristnost in resnico. In to žlahtnost predstavljajo naši lipicanci. Kako srečni smo Slovenci, da jih imamo. Izredno me veseli, da je uspela umestitev Boljkinega lipicanca na osrednje stopnišče Sodišča EU. Lipicanec je tako nedvomno slovenski in evropski obenem. Umetnost, pravo in intelektualni razvoj države gredo z roko v roki in nadaljujemo z delom na vseh področjih za promocijo Lipice na Sodišču, v Luksemburgu in po svetu."

Ga. Spanžel pa je dodala: "Botrstvo razumem kot naklonjeno povabilo k nadaljnjemu sodelovanju, ki je nastalo v času priprave nominacije tradicij reje lipicancev za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva. Mednarodna prepoznava te skupne evropske dediščine, na katero smo Slovenci še posebej ponosni, nas obvezuje še naprej. Kobilarna Lipica je poseben kraj, kraj izjemne dediščine - od historične stavbne dediščine in kulturne krajine, umetniških zbirk in sodobnega muzeja, nazadnje tudi Unescove nesnovne dediščine, ki je povezana predvsem z ljudmi in skupnostjo. Zahvala vsem, ki so za lipicance skrbeli skozi stoletja in vsem vam, ki to počnete danes. Skrb za konje zaznamuje poseben odnos med človekom in živaljo, ki je emocionalen in zato presega običajne delovne obveznosti. Mogoče nas povezuje tudi to - ljudje, ki skrbimo za dediščino, jo imamo predvsem radi in zato bogati tudi nas same."

O botrstvu Lipicanskih žrebet

Botrstvo omogoča posameznikom, družinam in organizacijam, da finančno podprejo vzrejo in razvoj mladih Lipicanskih žrebet. Botri postanejo del družine Lipicancev in so obveščeni o napredku svojih žrebet, imajo pa tudi možnost kadarkoli obiskati Kobilarno Lipica in sodelovati v številnih posebnih dogodkih.

O Kobilarni Lipica

Kobilarna Lipica, ustanovljena leta 1580, je svetovno znan center za vzrejo Lipicancev in hkrati pomemben del kulturne dediščine Slovenije. Njena vloga v ohranjanju te plemenite pasme konj je neprecenljiva, saj s svojim delovanjem prispeva k kulturnemu in trajnostnemu turizmu ter razvoju podeželja.

Fotogalerija:

https://we.tl/t-KvvTYSF0L6