O-STA

Dan Kobilarne Lipica - 444 let tradicije

Sporočilo za javnost

Kobilarna Lipica je letos obeležila svojo 444. obletnico obstoja, dogodek pa se je odvil v izjemnem vzdušju. Kljub nekoliko nižjim temperaturam v jutranjih urah pa je prireditev privabila 2.000 obiskovalcev, ki so uživali v pestrem in raznolikem programu.

Za najmlajše so bile organizirane številne ustvarjalne delavnice, kjer so se otroci lahko pobližje spoznali s čudovitim svetom Lipicancev in tradicijo kobilarne. Odrasli so imeli priložnost uživati v ogledu Kobilarne, predstavitvah dela jahačev ter kočijažev v sproščenem druženju v čudovitem ambientu Lipice.

Vrhunec dneva je bila nedvomno predstava na hipodromu, kjer so se Lipicanci predstavili v vsej svoji lepoti in eleganci. Obiskovalci so z navdušenjem spremljali nastope, ki so prikazali vrhunsko dresuro in umetnost jahanja. Letos je Kobilarna Lipica predstavila kar nekaj novosti, ki kažejo na dobro delo lipiškega osebja. Tako smo prvič po 40 letih v Lipici doživeli vožnjo vprege, ki jo je vleklo kar 6 belih konj. Že v naslednji točki smo videli izjemno eleganten in prefinjen nastop mešane kvadrilje, kjer smo lahko občudovali dekleta jahati v damskem sedlu. Posebnost letošnje predstave in tudi njen vrhunec pa je zagotovo nastop jahača Mira Dragiča, ki je v Lipico vrnil nastop šole nad zemljo v sedlu.

Nastop je letos dopolnila tudi enota Konjeniške policije, ki s Kobilarno Lipica sodeluje na različnih nivojih. Enota letos praznuje častitljivih 50 let v svojem sestavu pa imajo kar 8 konj iz Lipice.

Dogodka so se udeležili tudi številni gostje in partnerji Lipice, ki so s svojo prisotnostjo obogatili praznovanje te pomembne obletnice. Njihova podpora in sodelovanje sta ključnega pomena za ohranjanje in nadaljevanje tradicije Kobilarne Lipica.

Častni gost je bil letos Minister za gospodarstvo, turizem in šport g. Matjaž Han, ki je v svojem govoru med drugim poudaril tudi pomen trajnosti in trajnostnega delovanja: Danes, ko se soočamo z mnogimi izzivi v gospodarstvu in v širši družbi, nam Lipica ponuja pomembne lekcije. Njena častitljiva 444-letna tradicija je dokaz, da lahko z vztrajnostjo, predanostjo in spoštovanjem do narave dosežemo dolgoročno uspešnost in trajnost. Ponosni smo lahko na to dediščino, a še pomembnejše je, da jo skrbno negujemo in nadgrajujemo. Tako kot smo jo prejeli od naših prednikov mi, ... je prav, da jo tudi naši otroci in prihodnje generacije od nas.

Direktorica, mag. Tatjana Vošinek Pucer pa je v svojem govoru poudarila da so za uspeh Lipice, pomembni tudi in predvsem ljudje, ki v Lipici delajo: Lipica ni samo kobilarna, je prostor, kjer tradicija živi in se prepleta s sodobnimi pristopi k vzgoji in treniranju teh izjemnih konj. Vsak obiskovalec, ki prestopi prag Lipice, takoj začuti njen poseben utrip - utrip, ki ga soustvarjate prav vi, dragi sodelavci, z vašo neomajno predanostjo in ljubeznijo do konjev in te dediščine.

Dan Kobilarne Lipica je znova potrdil pomen in vrednost te edinstvene ustanove, ki že 444 let navdušuje ljubitelje konj in ohranja bogato kulturno dediščino.