O-STA

Izjava Piratske stranke Slovenije ob objavi zvočnih posnetkov Euroleaks

Pravica vsakega Evropskega državljana je vedeti, kaj odločevalci povedo na pogajanjih, ki krojijo življenja vseh.


Evropske finančne institucije in praktično vsi funkcionarji, ki niso neposredno voljeni, temveč izbrani s strani teles EU, niso zavezani k vodenju zapisnikov pomembnih pogajanj. Resnični razlogi za določene ukrepe, kot tudi ljudje, ki za temi odločitvami stojijo, so tako prepogosto zaviti v meglo.


Najbolj boleč primer te netransparentnosti so bila pogajanja evropskih institucij z državami, ki jih je finančna kriza leta 2008 najhuje prizadela. Takratni vodilni predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada so širom evrske cone zahtevali uveljavitev strogih varčevalnih ukrepov v zameno za odobritev finančne pomoči in reševanja nasedlih bank.


Politika varčevanja je krizo v evrskih državah zaradi zmanjšane potrošnje zgolj poglobila, žrtve in poskusni zajčki pa smo bili tudi državljani Slovenije.


Posledice varčevalnih ukrepov čutimo še danes, saj je stopnja tveganja revščine še vedno za odstotek višja kot je bila leta 2007. Hkrati smo v ustavo zapisali tako imenovano zlato fiskalno pravilo in si z njim onemogočili dolgoročno zadolževanje. O efektivnosti fiskalnega pravila dovolj pove zgolj dejstvo, da ga njegova pobudnica Nemčija že več let sploh ne upošteva.


Vsiljena nam je bila previsoka dokapitalizacija in nato privatizacija NLB in NKBM, ki je Slovenijo oškodovala za tri milijarde evrov. Tako NLB kot NKBM sta po lastnih ocenah potrebovali znatno manjšo dokapitalizacijo, kot jima je bila na koncu vsiljena.


Bivši grški finančni minister Yanis Varoufakis je objavil lastne zvočne zapise sestankov Evroskupine, ki je kljub konstruktivnim predlogom grške ekipe le-te popolnoma ignorirala in vsiljevala svojo že vnaprej pripravljeno agendo.


Ravno zaradi tajnosti teh sestankov leta ni bilo mogoče pokazati s prstom na krivca za škodljive odločitve, pomanjkanje tako pomembnih informacij pa je za demokratično družbo nesprejemljivo in je tudi eden izmed ključnih razlogov za upad zaupanja v EU in njene institucije.


Dostop do zvočnih zapisov sestankov Evroskupine: https://euroleaks.diem25.org/
V primeru vprašanj ali informacij sem Vam na voljo na navedenih kontaktih.

Želim vam lep začetek tedna!

Gašper Cvetič

Odnosi z javnostmi

M: gasper.cvetic@piratskastranka.si

T: +386 30 660 235

W: www.piratskastranka.si