O-STA

Donacija zaščitnih mask Fundacije Alibaba in Jack Ma je prispela v Slovenijo

Ljubljana, 20.3.2020 - V državni logistični center Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Roje je prispela pošilja 300.000 zaščitnih obraznih mask. Maske sta Sloveniji na prošnjo predsednika UEFA Aleksandra Čeferina donirali kitajski fundaciji Alibaba Foundation in Jack Ma Foundation. Prevoz pošiljke iz belgijskega eWTP vozlišča družbe Alibaba v Slovenijo je organiziralo Ministrstvo za obrambo, brezplačno pa jih je prepeljala družba Intereuropa. Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ob tem dejal, da smo, ko stopimo skupaj, nepremagljivi.

Minister za obrambo Matej Tonin je ob tej priložnosti dejal: "S prispelimi kirurškimi maskami se je nekoliko razbremenil pritisk v zdravstvenem sistemu. Na tem primeru se vidi, kako velika je Slovenija. Če stopimo skupaj, smo nepremagljivi." Povedal je, da je projekt v celoti dobrodelen in se za posredovanje zahvalil Aleksandru Čeferinu, za donacijo fundaciji Alibaba in Jacku Maju, ter Interevropi za brezplačni prevoz.

Minister Tonin je še dejal, da v okviru Ministrstva za obrambo dnevno dobivajo podatke o potrebah po zaščitnih sredstvih iz zdravstvenega sistema, logistiki pa to opremo dnevno razvažajo po državi. Kot je povedal, smo imeli včeraj 800.000 mask, vendar številka pada zaradi delitve zdravstvenim zavodom. Minister Tonin se je posebej zahvalil tudi gospodarski in obrtni zbornici ter direktorju Slovenskih železnic, ki je že napovedal dodatno donacijo 100.000 kirurških mask.

VIDEO: Izjava ministra Tonina ob prejemu pošiljke zaščitnih mask Fundacije Alibaba in Jack ma

Pripravil: Janez Platiše
Video: Branko Petrovič, MORS
Foto: Metka Grmek, MORS in Alibaba & Jack Ma