O-STA

Zgodba o hudobnem zmaju Koronarju

Velenje, 24. marec 2020 - V teh dneh, ko so tudi kulturni ustvarjalci primorani ustvarjati doma, je nastala pravljica z naslovom Zgodba o hudobnem zmaju Koronarju. Pravljico sta si zamislili in jo v češkem jeziku napisali sestri Alice Čop in Klára Veselská, doma iz Prage na Češkem. Klára Veselská je otroška klinična psihologinja in psihoterapevtka, Alice Čop pa gledališka režiserka, scenaristka in pedagoginja, ki že več kot 20 let piše in ustvarja za otroke, je vodja Lutkovnega gledališča Velenje.

Eno odlično idejo je prispevala tudi njuna mama Eva Veselská, druge pa Kajetan Čop, ki je tudi narisal zmaja. Ostale risbe so delo učencev Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda, podružnične šole v Plešivcu in učencev Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje. Nastale so pod vodstvom njihovega učitelja likovne vzgoje Roberta Klančnika.

V tem trenutku veliko otrok in odraslih doživlja precejšnji stres in negotovosti zaradi koronavirusa. Z nujnimi ukrepi proti širjenju virusu še nihče od nas nima izkušenj, zato je trenutno stanje v državi naša življenja zelo spremenilo. Pravljice otrokom, ki še posebej potrebujejo dnevno rutino, da jim le-ta nudi občutek varnosti, pomagajo, da se lažje sprijaznijo z nenavadnimi in težkimi okoliščinami ter jih morebiti začnejo bolje razumeti, hkrati pa v njihov vsakdan vnesejo nekaj igrivosti in humorja. Zato sta avtorici združili moči in pro bono skupaj napisali interaktivno zgodbo "O hudobnem zmaju Koronarju in o tem, kako so ga ljudje s skupnimi močmi premagali". Pravljica je prevedena v slovenski jezik, prevedli pa jo bodo tudi v nekatere druge jezike. Objavljena bo na spletu, izšla pa bo tudi tiskana izdaja.

Zgodbico pošiljamo v priponki.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje