O-STA

Krvodajalska akcija - "Častim ½ litra!"

Novo mesto, 30. 3. 2020 - Zveza ŠKIS v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije v mesecu aprilu pripravlja Krvodajalsko akcijo v sklopu projekta "Častim ½ litra!". Krvodajalska akcija pa bo, zaradi trenutnih razmer, izvedena na drugačen način.

Vsako leto v aprilu spodbujamo študente, da so solidarni in darujejo kri za vse, ki bi jo potrebovali. Letos pa se moramo za naše dobro in dobro vseh okoli nas, zaradi epidemije, sredi katere smo se znašli, ravnati po določenih pravilih in upoštevati napotke. Tako naša pobuda še vedno ostaja, vendar bodo krvodajalske akcije prilagojene glede na trenutno stanje.

Na enotah Zavoda za transfuzijsko medicino RS bodo zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni izvajali prilagojene krvodajalske akcije, na katere bodo vabljeni samo krvodajalci tistih krvnih skupin, ki jih bodo potrebovali. Krvodajalce, ki so v preteklosti že darovali kri, bodo tako na odvzem vabili preko SMS-vabil, v katerih bodo prosili za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Kljub izrednim razmeram je zadostna zaloga krvi pomembna, saj jo potrebujejo za nujna in neodložljiva zdravljenja.

Tako samo se odločili, da pripravimo spletno kampanjo za poudarjanje pomena krvodajalstva in pri tem upoštevamo navodila Zavoda RS za transfuzijsko medicino in Rdečega križa Slovenije.

Zveza ŠKIS bo s 1. aprilom začela z objavami, ki si bodo sledile dvakrat na teden - ob sredah in sobotah. Zato spremljajte naša družbena omrežja in delite uporabne informacije naprej za bolj ozaveščeno družbo. S takim načinom vključevanja v krvodajalsko akcijo želimo čim večje število ljudi opomniti, da moramo kljub težavam, s katerimi se trenutno soočamo, ostati solidarni in pomagati drugim. Trenutno pa so družbena omrežja in naši ostali spletni kanali edini način, kako lahko to naredimo. Stopimo skupaj, tako kot že velikokrat do sedaj, in razširimo to pomembno sporočilo med ljudi.

Klara Šušteršič

Predstavnica za odnose z javnostmi na Zvezi ŠKIS

e-mail: klara.sustersic@skis-zveza.si

tel.št.: 040 265 373