O-STA

Ekonomska fakulteta vabi na dva webinarja

Danes in jutri na Ekonomski fakulteti organizirajo dva aktualna spletna pogovora. Današnji se nanaša na sledenju državljanom preko mobilnih podatkov, zbiranju in obdelavi podatkov..., razpravljali bodo dr. Nataša Pirc Musar, dr. Blaž Kovačič Mlinar in dr. Marko Pahor.

V petkovem webinarju bodo strokovnjaki dr. Mojmir Mrak, dr. Vasja Rant in dr. Matej Marinč govorili o EU in njenem odzivu na krizo.


EF Prispeva: Bo kriza pokosila zasebnost in demokracijo?

• Termin: četrtek, 9. april 2020, ob 15. uri

• Izvajalci: prof. dr. Marko Pahor, dr. Nataša Pirc Musar. dr. Blaž Kovačič Mlinar

• Prijave link: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/826

Smo leta 2020 že prišli v 1984?

Kar je bilo včeraj še nepredstavljivo, je danes že realnost. Kar je bilo včeraj še nesprejemljivo, je danes že vsakdanje. Virus, ki povzroča Covid-19, je čez noč spremenil skoraj vse, tudi to, kako gledamo na posege države v našo zasebnost. Strah je močan motivator, pravijo. Še posebej strah pred neznano, nevidno boleznijo. Zato smo pripravljeni, vsaj začasno, potrpeti in pretrpeti marsikaj. Novi ukrepi vlade predvidevajo sledenje lokaciji mobilnih telefonov posameznikov, ki so v karanteni in vstop policije v njihova stanovanja brez odredbe sodišča. Zdi se, da smo na razpotju. Ena pot vodi v totalitarno družbo nadzora, druga pa v negotovo prihodnost. Se bomo znali pravilno odločiti?

EF prispeva: Kako se Evropska unija na ekonomskem področju odziva na COVID-19 krizo?

• Termin: petek, 10. april 2020, ob 15. uri

• Izvajalci: prof. dr. Mojmir Mrak, prof. dr. Vasja Rant, prof. dr. Matej Marinč

• Prijave link: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/827

Drastični ukrepi za zajezitev zdravstvene krize že imajo in bodo še imeli velike gospodarske posledice. Za obvladovanje krize so praktično vse države članice EU že sprejele obsežne finančne pakete, obvladovanje krize pa bo močno odvisno tudi od odzivanja na krizo na ravni Evropske unije oziroma evro območja. Webinar je namenjen zlasti predstavitvi in analizi ukrepov na ravni Evropske unije, ki so že bili sprejeti, kakor tudi ukrepov, ki so še v različnih fazah usklajevanja oziroma pogajanj. V okviru webinarja bo govora tudi o dveh temah, ki sta bili še konec prejšnjega leta med najbolj prioritetnimi za EU, v luči COVID-19 krize pa obe dobivata novo dimenzijo. Gre za pogajanja o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2021-2027 in Evropski zeleni okvir, ki ga je kot svojo glavno vsebinsko prioriteto svojega mandata najavila nova Evropska komisija.

Vljudno vabljeni, da se s svojimi vprašanji vključite v diskusijo.