O-STA

Naj pandemija ne stiša doživetij in vtisov s potovanj!

Uradna razglasitev dobitnice festivalne književne nagrade "krilata želva 2020"

za najboljši slovenski potopis (knjižno objavljen v preteklem letu/2019)

Naj pandemija ne stiša doživetij in vtisov s potovanj!

Petra Vladimirov za "knjigo o teku" Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja (založba UMco, 2019) letošnja dobitnica književne nagrade "krilata želva" za najboljši slovenski potopis (knjižno objavljen v preteklem letu/2019)

Velenjska knjižna fundacija, ki v Velenju že devetnajst let organizira Lirikonfest - književno srečanje z mednarodnimi gosti in uglednimi festivalnimi nagradami ter priznanji, razglaša ob svetovnem knjige 2020 drugega* izmed petih letošnjih lavreatov - (od 21. marca je že znano, da bo pesnica Lidija Dimkovska letošnja dobitnica književne nagrade "velenjica - čaša nesmrtnosti" za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v XXI. st., medtem ko bo imena ostalih treh letošnjih lavreatov (mednarodne Pretnarjeve nagrade - častnega naslova "ambasador slovenske književnosti in jezika" ter festivalnih priznanj "Lirikonov zlat" za vrhunske prevode novejše poezije za odrasle, predstavljene v letošnji antologiji Lirikon21, ter prvič podeljenega priznanja "mlada želva" za najboljši kratki potopis mladih slovenskih popotnikov) organizator razglasil 9. maja).

* Četrtič podeljeno festivalno književno nagrado "krilata želva" za najboljši slovenski potopis (knjižno objavljen v preteklem letu/2019) letos prejme PETRA VLADIMIROV za "knjigo o teku" Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja (založba UMco, 2019).- Nagrada bo podeljena na Akademiji Poetična Slovenija - 19. Lirikonfestu v Velenju (načrtovano 28. maja 2020 oz. ob prestavitvi festivala na kasnejši termin - konec junija ali v septembru).

* * *

Petra Vladimirov je diplomirala iz psihologije in magistrirala iz sociologije, od leta 2007 je zaposlena v Vzgojnem zavodu Kranj kot vzgojiteljica otrok z motnjami vedenja in čustovanja. V prostem času teče, da ustvarja zgodbe. Nekaj jih je napletla na klasičnih maratonih, v zadnjih letih pa jih je dopolnila z udeležbami na domačih in tujih ultratekaških prireditvah. Navdušuje se nad tekmami, ki potekajo v samooskrbi in tako ohranjajo prvinskost izkušnje v neokrnjenem okolju, tek pa dopolnjuje s turnim smučanjem in potovalnim veslanjem. - Leta 2017 se je z Žano Andreevo udeležila Evforije, 233-kilometrske tekaške preizkušnje prek andorskih Pirenejev. Tekmo je zaradi zloma noge zaključila predčasno. Takoj naslednje leto sta se z Žano vrnili, da poravnata račune. - (UM) - Na podlagi njunih doživetij je nastal s "krilato želvo 2020" nagrajeni potopis.

* * *

Bralci imamo potopise radi, a po njih le segamo - brez posebej visokih pričakovanj, saj so nas izkušnje izučile, da so potopisi zvečine dolgočasno čtivo. Dolgočasno so napisani - brez pravega navdiha in kakor da se njihovi avtorji požvižgajo na osnovna pravila leposlovnega pripovedništva. Petra Vladimirov - sodeč po njenem knjižnem prvencu z zapletenim naslovom Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja - v nobenem primeru ne spada med suhoparne potopisce! Po malem zato, ker se izraža v pristnem in sočnem jeziku, ki se kar iskri od duhovitosti, zvečine pa zato, ker je spretna pripovedovalka zgodb. Dobrim zgodbam ljudje zmeraj z veseljem prisluhnemo, še zlasti, če so vsaj na prvi pogled prej igrive kot poučne. Vendar pa si Petra Vladimirov letošnje "krilate želve" le ni pošteno prislužila zgolj s privlačno napisano potopisno pripovedjo, temveč predvsem z dobronamernimi in sočutnimi sporočili, ki jih je brez patetike in moraliziranja vtihotapila v to zgodbo. Zato skratka, ker je v damskem slogu pometla z vrsto splošno sprejetih predsodkov in odkrito neumnih prepričanj. Brez slednjih pa bomo nenazadnje lažje shajali tako na poti kot doma.

* * *

Knjižni prvenec Petre Vladimirov Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja ni le še ena od mnogih knjig o teku, ki so zadnja leta preplavile knjižni trg. Avtorica domiselno prepleta dve zgodbi - svojo udeležbo na istoimenski tekaški tekmi v Andori in pohod iz Kranja do Pirana z varovanci iz vzgojnega doma, kjer je zaposlena kot vzgojiteljica. - Na prvi pogled bralec mogoče ne razume povezave med obema zgodbama, vendar pa vsako poglavje odkrije novo plast sporočilnosti in razbija stereotipe tako o t. i. mladih "delinkventnih" prebivalcih zavoda kot o udeležencih tovrstnih tekmovanj, saj jih prehitro označimo za premaknjence, ki po nepotrebnem ogrožajo svoje zdravje. - Slog je dinamičen, pogovorni jezik in najstniški sleng pa sta prisotna ravno dovolj, da dodata občutek avtentičnosti, a nista moteča. Prisotni so tudi lirični opisi narave, ki stopajo v polje literarnosti, in filozofsko obarvani kontemplativni odstavki. Petra Vladimirov s svojim inovativnim pristopom postavlja nove smernice v slovenskem potopisu 21. stoletja in nas spodbuja, da stopimo izven svojega območja udobja.

Strokovno-umetniški sosvet UVKF/žirija za podelitev književne nagrade krilata želva 2020:

Sonja Porle (predsednica), Urška Zupančič in Ivo Stropnik

Večletni glavni pokrovitelj festivala in nagrade: Mestna občina Velenje

Velenjska knjižna fundacija, Stari trg 26, Velenje / T 03 5870 920 / lirikonfest@gmail.com / www.lirikonfest-velenje.si

* * *

Festivalna nagrada KRILATA ŽELVA, ki jo od leta 2017 na Akademiji Poetična Slovenija podeljujeta Velenjska knjižna fundacija oz. Lirikonfest Velenje in Čitalnica Pri pesniški duši, je vseslovenska književna nagrada za najboljši slovenski potopis (preteklega) leta. - Potopis je vse bolj priljubljen literarni žanr, ki pa strokovno še ni ustrezno opredeljen. Z nagrado želimo popularizirati potopisni žanr in prispevati k uveljavljanju slovenskih avtorjev_ic potopisa (prednostno literarnega).

Nagrado so doslej prejeli: Agata Tomažič (2017), Dragan Potočnik in Aleš Šteger (2018) ter Jakob J. Kenda (2019).

Nagrada je izkazana s festivalno listino in umetniškim bronastim kipom (stvaritev akad. kiparja Jurija Smoleta). Od leta 2019 je nagrada tudi denarna (1.500 eur).

Sosvet za nagrado krilata želva 2020: etnologinja, svetovna popotnica in pisateljica Sonja Porle (predsednica žirije), literarna komparativistka Urška Zupančič in pesnik Ivo Stropnik.

* * *

Poleg (z dobitnicama že razglašenih) festivalnih nagrad "velenjica - čaša nesmrtnosti"in "krilata želva"bo na letošnji Lirikonfestovi Akademiji Poetična Slovenija (*predvideni konec maja, a zaradi nepredvidenega konca pandemije verjetno prestavljeni na konec junija ali september) že sedemnajstič podeljen častni naslov "ambasador slovenske književnosti in jezika" oz. "mednarodna Pretnarjeva nagrada"; štirinajstič bo podeljeno prevajalsko priznanje "Lirikonov zlat" za vrhunske festivalne prevode novejše poezije za odrasle (predstavljene v 16. letniku festivalne antologije Lirikon21); prvič pa bo letos na velenjskem "festivalu liričnega in potopisnega občutja" podeljeno tudi priznanje "mlada želva" za najboljši kratki potopis mladih slovenskih popotnikov (lavreati bodo znani 9. maja).

Letošnji - 19. Lirikonfest si je za književno omizje zadal temo "Babilonski in slonokoščeni stolpi pesniško-potopisnega omamljanja" ter festivalno izbranim enaindvajsetim slovenskim in tujim pesniškim in potopisnim ustvarjalcem, književnim prevajalcem (zlasti poezije XXI. st.), mednarodnim posrednikom idr. vabljenim zastavil aktualna vprašanja za debatne refleksije: Prazne strani slovenske/evropske literature XXI. st.: enoinistost, prepotentnost in egoizem, androcentrizem : ginocentrizem ter centralizem književnega ustvarjanja? - ter dodatno aktualno: Dvom, strah in pomen poezije v času pandemije v XXI. st.?

​* Morda bomo v nepredvidljivih okoliščinah zaradi pandemije/karantene del načrtovanega festivalnega programa (književno omizje in pesniška branja) v izhodiščno načrtovanem terminu konec maja izvedli spletnodebatno in video-spletno ter post festum z e-festivalno antologijo, slavnostno akademijo s podelitvijo festivalnih nagrad in priznanj pa priredili konec junija ali v septembru.

Več o letošnjem Lirikonfestu in lavreatih ter morebitnem spremenjenem terminu festivalnih dogodkov na spletnih straneh Velenjske knjižne fundacije - www.lirikonfest-velenje.si

Ustanova Velenjska knjižna fundacija (UVKF)

19. Lirikonfest Velenje (2020)

Ivo Stropnik, vodja festivala, glavni in odg. urednik

V Velenju, 21. aprila 2020

Večletni glavni pokrovitelj festivala in nagrade: Mestna občina Velenje

Velenjska knjižna fundacija, Stari trg 26, Velenje / T 03 5870 920 / lirikonfest@gmail.com / www.lirikonfest-velenje.si

19. književno srečanje z mednarodnimi gosti v Velenju (2020)

Festival liričnega in potopisnega občutja / Rezervat za poezijo

2