O-STA

COVID-19 Slovencev ni odvrnil od potovanj in poletov

Ljubljana, 16. junij 2020 - V Nomagu so med 27. majem in 13. junijem izvedli anketo, s katero so ugotavljali, kako se je spremenil odnos Slovencev do potovanj med in po epidemiji COVID-19. Med drugim so anketirance spraševali tudi o tem, ali imajo po novem zadržke pri potovanju z letalom, kam se bodo letos odpravili na dopust in katero prevozno sredstvo bodo uporabili za naslednje potovanje. Rezultati ankete, v kateri je sodelovalo 820 ljudi, so za potovalno in mobilnostno industrijo spodbudni - Slovencev, kot kaže, COVID-19 ni odvrnil niti od potovanj niti od letenja.

Tako jih kar 80 % nima zadržkov pred letenjem, prvi polet pa si jih 40 % želi opraviti takoj, ko bo možno, 28 % letos jeseni ali pozimi, 32 % pa naslednje leto. Približno tretjina se jih bo letos poleti odpravila na Hrvaško, 26 % jih bo ostalo v Sloveniji, dobrih 10 % jih računa na Grčijo, preostalih 24 % pa se bo odpravilo drugam po svetu oz. Evropi. Dobrih 50 % jih bo na dopust odšlo z avtom, slabih 40 % pa z letalom. Kar 85 % jih dopusta zaradi pandemije ne bo skrajšalo, več kot polovica, 54 %, pa bi doplačala zavarovanje za COVID-19. In še - kdaj Slovenci načrtujejo svoje prvo naslednje potovanje? 16 % že junija, skoraj 50 % julija in avgusta, petina pa jeseni, in le 14 % v 2021.

Po besedah Marjana Beltrama, izvršnega direktorja za turizem in storitve mobilnosti v Nomagu, "imamo Slovenci potovanja v genih in se jim ne bomo odpovedali. Počasi se bomo vrnili v ustaljene tirnice, previdneje potovali, nekaj časa nosili maske, si večkrat umili roke. A kot nam je pokazala tudi ta anketa, so potovanja, tudi tista daljša in z letalom, Slovencem že postala življenjski stil."

Ker se kljub vsemu v vse države še ne da potovati in bodo dopustniki ter popotniki letos izbirali bližnje destinacije, so ponudbo prilagodili tudi v Nomago Travel - še razširili so pestro izbiro hotelov in apartmajev na Mediteranu, Jadranu, v Sloveniji, namestitev po Evropi ter letalskim kartam in potovanjem po drugih kontinentih dodali potovanja z letalom po Mediteranu. Popotnikom tudi svetujejo, kam je sedaj najbolj primerno potovati, o razvoju dogodkov s popotniškega stališča pa jih redno obveščajo prek posebne spletne strani nomago.si/covid-19 in družbenih omrežij.

O skupini Nomago

Nomago je celovit ponudnik prevozov in potovanj, ki potnike dnevno vozi v 49 slovenskih mest, z njegovo pomočjo pa lahko stranke odpotujejo tudi v 195 držav po svetu. Nomago je s storitvijo Nomago InterCity prisoten v 7 državah in povezuje potnike z 31 mesti v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem in v Sloveniji. V prvi vrsti si prizadeva vsakemu posamezniku ali skupini ponuditi popotniške storitve, ki so vedno pri roki, osebne in prijetne, ter prilagojene pričakovanjem sodobne digitalne družbe. Poleg osredotočenosti na stranke si Nomago prizadeva tudi za trajnostno skrb za okolje in je sopodpisnik projekta EDISON (Eco Driving Innovative Solutions and Networking) ter že danes svojo floto vozil širi izključno z vozili, skladnimi z EURO 5 in EURO 6 standardi, v teku pa so tudi projekti vključevanja električnih vozil.