O-STA

Nomago vključuje električna vozila v mestni potniški promet

Ljubljana, 6. julij 2020 - Napredek v razvoju mobilnosti je neizbežen, prav v dneh, ko je bil javni potniški promet zaustavljen, pa smo videli, kako pomemben je za slehernega posameznika. Nomago zato nadaljuje z razvojem in implementacijo električne mobilnosti v javni potniški promet, ki predstavlja hrbtenico slovenskega gospodarstva.

Danes je bil v mestni potniški promet Nove Gorice testno vključen električni avtobus Mercedes Benz eCitaro. Vozilo poganjajo baterije prve generacije s skupno kapaciteto 243 kWh, s katerimi ima 14 ton težko vozilo celo 150 kilometrov dosega, skupno pa je potnikom na voljo 44 stojišč in 32 sedišč. Električni avtobus bo na izbranih linijah mestnega potniškega prometa potnike prevažal do konca tedna, v tem času pa bodo potekala tudi intenzivna testiranja, katerih izsledke bo lahko Nomago prilagodil ostalim mestom, v katerih izvaja mestni potniški promet. "Verjetno ni več daleč dan, ko bomo vozila na fosilna goriva začeli v večji meri zamenjevati z vozili na alternativne vire energije. V Nomagu smo se že ob ustanovitvi odločili, da želimo biti vodilni tudi na področju zelene mobilnosti in v partnerstvu s številnimi razvojno naravnanimi občinami vztrajno stopamo po tej poti. Prehod se zagotovo ne bo zgodil čez noč, saj so potrebna še številna testiranja, potrebe med različnimi mesti in celo med posameznimi linijami znotraj mesta pa se lahko zelo razlikujejo. Zato naša zelena mobilnost v prihodnosti ne bo temeljila le na enem, temveč več različnih energetskih virih, kot so elektrika, zemeljski plin ali vodik," je ob vključitvi električnega avtobusa v mestni potniški promet Nove Gorice povedal mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago.

V Mestni občini Celje Nomago mestni potniški promet izvaja z avtobusi, ki jih poganja zemeljski plin, v krožnem potniškem prometu v BTC City Ljubljana pa potnike prevaža popolnoma električno vozilo. "Za razvoj mobilnosti v Sloveniji bo zagotovo ključnega pomena, ali bomo znali povezati različne oblike mobilnosti in tako postaviti trdne temelje za mobilno prihodnost. Vsi trendi namreč kažejo, da pot do uspešnega javnega potniškega prometa leži v povezanosti različnih mobilnostnih rešitev," je na predstavitvi, ki so se je udeležili tudi številni župani in podžupani primorskih in notranjskih občin, še povedal mag. Brataševec.

Medkrajevni potniški promet, mestni potniški promet, šolske in delavske prevoze bo Nomago v Novi Gorici do konca leta nadgradil še s sistemom Nomago Bikes. Nova Gorica in Šempeter - Vrtojba se bosta skupaj z italijansko Gorico tako pridružila Celju, Laškemu, Žalcu, Polzeli, Zrečam, Slovenskim Konjicam in Štoram, kjer Nomago Bikes že dopolnjuje dnevno mobilnost občanov in občank. Nomago Bikes bo v Mestni občini Nova Gorica zaživel pod imenom GO-KOLO, v okviru katerega bo na 8 postajališčih 64 priklopnih mest za 26 navadnih in 11 električnih koles, eno od postajališč pa bo tudi na območju občine Šempeter - Vrtojba.



O skupini Nomago

Nomago je celovit ponudnik prevozov in potovanj, ki potnike dnevno vozi v 49 slovenskih mest, z njegovo pomočjo pa lahko stranke odpotujejo tudi v 195 držav po svetu. Nomago je s storitvijo Nomago InterCity prisoten v 7 državah in povezuje potnike z 31 mesti v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem in v Sloveniji. V prvi vrsti si prizadeva vsakemu posamezniku ali skupini ponuditi popotniške storitve, ki so vedno pri roki, osebne in prijetne, ter prilagojene pričakovanjem sodobne digitalne družbe. Poleg osredotočenosti na stranke si Nomago prizadeva tudi za trajnostno skrb za okolje in je sopodpisnik projekta EDISON (Eco Driving Innovative Solutions and Networking) ter že danes svojo floto vozil širi izključno z vozili, skladnimi z EURO 5 in EURO 6 standardi, v teku pa so tudi projekti vključevanja električnih vozil.