O-STA

Fructal uvaja embalažo rastlinskega izvora

Označba embalaže rastlinskega izvora
Označbi embalaže rastlinskega izvora Tetra Prisma® in Tetra Brik®

Fructal prvi v Sloveniji napoveduje uvedbo embalaže rastlinskega izvora, s katero dodatno zmanjšuje obremenitve okolja. - Gre za embalažo, ki je proizvedena z uporabo plastike pridobljene iz sladkornega trsa, ki je reciklabilen in naraven material. - Svoje izdelke pričenjajo vanjo polniti v avgustu, na trgu pa bodo jeseni. - Najprej v embalaži rastlinskega izvora na trg prihajajo prenovljeni, organski izdelki Fructala. - Postopoma pa bodo v embalaži rastlinskega izvora vsi Fructalovi izdelki v Tetra Prisma® Aseptic 1000 Square in Tetra Brik® Aseptic Edge 200 ml pakiranjih. - V drugem letu že načrtujejo uvedbo slamic iz materiala rastlinskega izvora.

Trajnostna naravnanost je pomemben del poslovanja družbe Fructal. Zato v Fructalu že vrsto let veliko mero pozornosti namenjajo recikliranju embalaže, njene ponovne uporabe in vzpostavitvi sistemov vračanja le-te. Tako je bil Fructal je že leta 2015 prvi v Sloveniji, ki je zaprl masni krog toka plastične embalaže z uvedbo inovativnega projekta ''plastenka za plastenko''. Fructal preko pooblaščene družbe Unirec zbere vso odpadno plastiko, ki jo da na trg in konča v smeteh, kar pomeni, da se velika večina Fructalove embalaže vrne v ponovno polnjenje. Z uporabo tako zbranih in recikliranih plastenk s kar 50% regranulata (snov, ki nastane ob recikliranju plastenk) vsako leto zmanjšajo obremenitev okolja za kar 434.000 kg CO2.

Polovica embalaže v Fructalovem naboru izdelkov pa predstavlja Tetrapack® embalaža, ki je reciklabilna, ob pravilnem odlaganju v zato namenjene zabojnike. Zato so v Fructalu v začetku leta pripravili kampanjo, ki ozavešča potrošnike, kako pomembno je odlaganje katerekoli embalaže v ločevalne zabojnike.

Pri tem pa se niso ustavili in v Fructalu v teh dneh uvajajo nov okoljski projekt - prehod na embalažo rastlinskega izvora (t.i. "plant-based" pakiranje) z namenom še dodatnega zmanjšanja vpliva na okolje. Tetrapackova® embalaža rastlinskega izvora je embalaža, ki je narejena iz sladkornega trsa, s kar 84% materialov rastlinskega izvora pri Tetra Prizmi® 1 liter pakiranju in s 78% pri Tetra Edge® 200 ml pakiranju. Tudi novi pokrovčki bodo iz polimerov rastlinskega izvora. V Fructalu bodo začeli polnititi svoje izdelke v novem pakiranju rastlinskega izvora v avgustu, prvi izdelki v tej embalaži - gre za prenovljeno linijo organskih izdelkov Fructala - pa bodo na trgu v mesecu septembru. Postopoma bodo vsi izdelki v Tetra Prisma® Aseptic 1000 Square in Tetra Brik® Aseptic Edge 200 ml pakiranju polnjeni v embalažo iz naravnih materialov. S tem ukrepom Fructal dodatno zmanjšuje emisije CO2 in tako prispeva k boju proti podnebnim spremembam - največjemu okoljevarstvenemu problemu našega časa.

Fructal tako uresničuje svoje poslanstvo, ki narekuje odgovorno poslovanje do okolja in družbe. Z zapiranjem masnih krogov plastike, z uporabo reciklirane embalaže ter s prehodom na embalažo rastlinskega izvora Fructal pomembno zmanjšuje obremenitve okolja in prispeva k njegovemu ohranjanju. Kot so v svoji študiji iz leta 2018 navedli Ekologi brez meja: "Iz odzivov je razviden še en vidik embalažne krize - podjetja v dobri veri zaupajo "svojim" shemam za ravnanje z odpadki, da bodo poskrbele za njihove izdelke po tem, ko postanejo odpadki. Ker pa razširjena odgovornost proizvajalca pri nas šepa, je v praksi velik manko njihove prisotnosti, proizvajalci pa se posvečajo predvsem lastni snovni učinkovitosti. Izpostavljajo načelno reciklabilnost nekaterih izdelkov, a le Fructal dejansko skrbi za ponovno uporabo svoje odpadne embalaže za izdelavo novih izdelkov..."(Vir: https://ebm.si/prispevki/popis-blagovnih-znamk-odpadkov-pomembno-orodje-pritiska-na-proizvajalce).

________________________________________________________________________

Več informacij: Fructal d.o.o., pr.info@fructal.si; 05 369 12 02; www.fructal.si