O-STA

Dolenjske občine imajo velik posluh za otroke

Dolenjske Toplice, 29.8.2020 - V letošnjem poletju je v Taboru Mojca, ki ga upravlja Društvo prijateljev mladine (DPM) Mojca iz Novega mesta, v devetih terminih letovalo preko 800 otrok, od 4. do 15. leta starosti. Iz znanih razlogov torej nekoliko manj kot lani. Tudi otrok iz zamejstva in tujine zaradi tega ni bilo. V septembru in oktobru bodo v gostili še šole v naravi in športne tabore. Dnevno varstvo otrok, ki je bilo priključeno rednim dnevnim aktivnostim je bila letošnja novost, ki je bila zelo dobro sprejeta. Otroci so bili v varstvu ves dan, nekateri že od šestih, pa tja do devetih zvečer. Zelo zadovoljni so bili otroci in starši.

Marjeta Ferkolj Smolič pravi: "Dolenjske občine imajo velik posluh za otroke, še najbolj Občina Straža, ki je subvencionirala dnevno varstvo otrok. Otroci so uživali v vseh aktivnostih, se povezali med seboj in sklepali prijateljstva. Pri nas toplo sprejmemo vse otroke, tudi otroke s posebnimi potrebami in za vse poskrbimo. Rdeča nit letošnjega tabora je bila Igre nekoč in danes, ki je povezana z olimpijskimi igrami. Imena skupin, v katerih so bili otroci, so bila imena olimpijskih mest, na primer Rim, London, Moskva, Barcelona, Peking itd. Imeli smo tudi predstavitev vrhunskih športnikov. Otrokom sta se predstavila hokejist Marcel Rodman in kickbokser Aljaž Macedoni."

Otroci so se kopali trikrat na teden v Termah Krka, kjer so uživali v bazenih in spuščanju po toboganih. Z vodstvom Term so bili dogovorjeni, da so z otroki prihajali v dopoldanskem času, ko je ljudi manj. Vedno so bili zunaj in pri prehodu skozi garderobo so otroci, starejši od 12 let in odrasli, nosili zaščitno masko.

Vse aktivnosti so potekale na prostem, otroci so uživali v različnih športnih igrah, od iger naših babic in dedkov do modernih iger, v vodnih igrah, novost so bili orientacijski teki in labirinti, kjer so otroci reševali naloge z orientacijo na kartah in zemljevidih.

Obudili so ristanc, zemljo krast, otroci skačejo z gumitvisti in hodijo po različnih čutnih in gibalnih površinah, ki so jih prostovoljci zarisali v taboru. "Zelo so uživali pri jahanju konj, vožnji z avtomobilčki in skiroji, spuščanju po napihljivem toboganu, igranju golfa, lokostrelstvu in ostalih zanimivih aktivnostih. Učili smo jih petja in plesa, pisali kartice staršem, ki so jih opremili s fotografijami skupin ter kartice z geslom Ti si moj sonček v sklopu akcije Pomežik soncu v organizaciji ZPMS. Večere so popestrili Čarodej Toni, Zmenkarije, Tombola, Taborni talenti, predstavitve vrhunskih športnikov, kino večer ter petkova taborna veselica z Ansamblom Petan, ki je otrokom brezplačno pričaral pravo vzdušje.

Ob sredinem popoldnevu so nam zvesto stali ob strani gasilci PGD Dolenjske Toplice, ki so otroke popeljali z različnimi gasilskimi športnimi igrami v svet gasilstva. Vedno so nam priskočili na pomoč tudi gasilci iz PGD Šmihel Novo mesto. Ob torkovem in sredinem dopoldnevu so prijazne medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Novo mesto otroke podučile o temeljnih postopkih oživljanja in osnovah prve pomoči. " zadovoljna pripoveduje Marjeta Ferkolj Smolič, ki poudari, da so vse to lahko naredili zato, ker ima odlično in zanesljivo ekipo. V tej ekipi pa je tudi njena desna roka Anita Avbar Salopek, podpredsednica DPM Mojca Novo mest.

Za prehrano otrok so skrbeli v Termah Krka, ki so hrano dovažali in razdeljevali. Pri kuhanju hrane so upoštevali vse diete in ostale želje otrok. Prav tako so dosledno upoštevali vsa navodila in priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe s Covidom-19. Za vsakega otroka so ob prihodu starši izpolnili tudi vprašalnik in izjavo, da je otrok zdrav in da zadnjih 14 dni pred vstopom v tabor ni bil otrok oziroma člani istega gospodinjstva v tujini.

Otroci so bili v skupinah v katerih 6 do 10 otrok. Zanje so skrbeli prijazni vzgojitelji in osebje tabora. Pazili so na razdaljo med skupinami, otroke opozarjali na umivanje rok in na ostale preventivne ukrepe. Otroci so se navadili na nove razmere, s katerimi so se srečali že v vrtcih in šolah in zanje niso predstavljale kakih težkih okoliščin. Pravila in navodila so nekako ponotranjili in jih sprejeli za svoja. V skladu z navodili niso imeli uvodne in zaključne prireditve s starši. Zaključno prireditev otrok so posneli in povezavo za ogled poslali staršem. Starši so lahko dnevne dejavnosti otrok spremljali na naši spletni strani, FB in Instagramu.

Ves čas je bila v taboru prisotna medicinska sestra, ki je poskrbela za in odpravila večino zdravstvenih težav, če pa je bilo kaj večjega, so jih vedno prijazno sprejeli na Urgentnem centru novomeške bolnišnice.

Novost je bila tudi v tem, da so lahko starši unovčili turistične bone. V vseh terminih smo vključili otroke, katerih starši si ne morejo privoščiti počitnic za otroka, prijavili so se na razpisa v okviru ZPMS na Pomežik soncu in Fiho sredstev. Prošenj je bilo veliko več, kot so imeli denarja, zato so vedno veseli donacij. imajo tudi sklad za otroke in družine v stiskah, ki so ga poimenovali Mojčin sonček. Stiske otrok in družin so čedalje večje, veliko jih nima niti hrane, kje so še oblačila, šolske potrebščine in letovanja.

Zelo smo hvaležni za vso pomoč, prostovoljno delo ter donacije v materialu in denarju. Vsem se vedno zahvalimo, vse objavimo na naši spletni stran www.dpm-mojca.si, na FB DPM Mojca Novo mesto in https://www.instagram.com/dpm_mojca_novomesto/.

Nekaj izjav otrok

V taboru sem bil že sedemkrat in se bom vračal do 15. leta, kasneje pa želim postati vzgojitelj v taboru.

Ne bi šel domov, tukaj je čudovito. A lahko ostanem še en teden v taboru? Hrana je odlična, vodstvo in vzgojitelji so prijazni, vse je zelo zanimivo.

Tabor Mojca Dolenjske Toplice ima Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto v upravljanju od leta 1991. Tabor so gradili v letih od 1980 do 1990 prostovoljci z zbranim pionirskim dinarjem. Tabor je v lasti Zveze prijateljev mladine Slovenije. V letu 2021 bo Društvo prijateljev mladine obeležilo 30 let vodenja Tabora Mojca. Ob tej priliki bomo izdali zbornik, pripravili prireditev in začeli z akcijami za zbiranje sredstev za prenovo tabora. Tabor Mojca je vpet v čudovito okolje narave, nudi ogromno možnosti za različne aktivnosti in v njem vsakdo najde svoje mesto.

VIDEO: Pogovor z Marjeto Ferkolj Smolič

Besedilo: Janez Platiše in Marjeta Ferkolj Smolič
Foto: Janez Platiše in Tabor Mojca