O-STA

Bron na mednarodni računalniški olimpijadi

Ljubljana, 28. september 2020 - V Singapurju bi se julija morala odviti 32. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2020 Singapore). Zaradi pandemije koronavirusa so jo organizatorji prestavili ter jo tako na daljavo izpeljali med 13. in 19. septembrom 2020.

Konkurenca dijakov iz celega sveta ni bila okrnjena, saj je na olimpijadi sodelovalo 341 tekmovalcev iz 87 držav. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani zastopali Benjamin Bajd in Jakob Schrader, ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), Domen Hočevar z Gimnazije Novo Mesto in Lan Sevčnikar z II. Gimnazije Maribor. Mladi programerji so v dveh tekmovalnih dnevih vsak dan programirali po pet ur, Benjaminu Bajdu pa je uspelo osvojiti bronasto odličje. Ekipo so na fakulteti spremljali vodja ekipe in član komisije ZOTKS dr. Darko Pevec ter Simon Weiss in Žiga Željko.

Državno tekmovanje v programiranju je v okviru Festivala inovativnih tehnologij (FIT) - programiranje za srednje šole v različnih programskih jezikih, potekalo sredi marca na daljavo. Štirje najboljše uvrščeni na državnem tekmovanju so bili nato izbrani v ekipo, ki je pod okriljem ZOTKS na mednarodni računalniški olimpijadi zastopala Slovenijo.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Aljoša Seljak
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: aljosa.seljak@zotks.si
Telefon: 031/660 378