O-STA

Slovesnost ob 30. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite

Ljubljana, 3.10.2020 - V športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani je potekala slovesnost ob 30. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki se jo je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in drugi visoki gosti. Slavnostni govornik je bil Matej Tonin, obrambni minister RS.

Na začetku govora je minister izrazil svoje spoštovanje in hvaležnost do vseh, ki so "sprejeli veliko tveganje ter se z vso ljubeznijo do domovine vključili v ta izjemen slovenski državotvorni projekt Manevrske strukture narodne zaščite". Obenem je dejal, da kot minister za obrambo Republike Slovenije čuti odgovornost, da si po svojih najboljših močeh prizadeva za nadaljnji razvoj obrambnega resorja ter za dobrobit ljudi, ki služijo domovini.

V nadaljevanju je orisal okoliščine nastanka der delovanje Manevrske strukture narodne zaščite. "Zagotovili ste to, kar je bilo najbolj bistveno - da nas dogodki, ki so sledili ukazu tedanjega jugoslovanskega vodstva za odvzem orožja Teritorialni obrambi, niso našli nepripravljenih. Omogočili ste pripravo uspešnega vojaškega odpora proti nekajkrat vojaško močnejši zvezni armadi," je poudaril minister mag. Matej Tonin.

"Organizatorji in pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite ste se zavedali, da je treba svojo obrambno moč obvarovati, in hrabro ukrepali. Tako kot že prej v zgodovini nam, Slovencem, tudi takrat, ni bilo nič podarjeno. Vse bitke smo morali dobiti sami. Naslednje leto, leta 1991, smo bili v vojni za samostojno Slovenijo postavljeni pred spopad, ki se mu ni bilo mogoče izogniti, če smo želeli uresničiti sanje po samostojnosti in suverenosti na svojem ozemlju. In Teritorialna obramba Republike Slovenije je - ohranjena in prilagojena v projektu Manevrske strukture narodne zaščite - vstopila v osamosvojitveno vojno vojaško pripravljena, da zavaruje plebiscitarno odločitev slovenskega naroda," je poudaril minister.

Nato se je navezal na sedanjo situacijo in dejal, da je danes naše varnostno okolje bistveno drugačno kot pred tridesetimi leti, dejstvo pa je, da moramo v prvi vrsti za varnost svojih državljanov in državljank ter varnost pripadnikov naših obrambnih sil poskrbeti sami. Poudaril je svoje prizadevanje za sprejetje zakonov, ki bodo omogočili dolgoročni razvoj Slovenske vojske. "Poleg je treba za pripadnice in pripadnike Slovenske vojske dostojno poskrbeti, tudi po tem, ko dopolnijo 45let," je dejal minister in ob tem izrazil zadovoljstvo, da je bil prejšnji teden v Državnem zboru sprejet popravljen zakon o obrambi, ki zagotavlja vojakom socialno varnost po 45. letu. Ob tem je izpostavil sporočilo, da se je slovenska politika še vedno zmožna poenotiti, pri sprejemanju tega zakona je dosegla dvotretjinsko večino. "Enotnost, ki je vas, organizatorje in pripadnike Manevrske strukture narodne zaščite, povezovala v odporu do teženj zveznih oblasti po odvzemu orožja in enotnost, ki je slovenski narod združila v prizadevanjih po samostojni in suvereni državi, je torej mogoča tudi danes," je dejal minister.

"Sprejetje popravljenega zakona o obrambi mi daje upanje, da se bo taka državotvorna drža, ko gre za strateška vprašanja, v Državnem zboru pokazala tudi ob sprejemanju Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od 2021 do leta 2026," je dejal minister. "Vi ste se zavedali, kako pomembno je, da so obrambne sile ustrezno oborožene in usposobljene. Zavedali ste se, da bomo brez orožja nebogljeni v agresiji, ki se je napovedovala kot odgovor na naše težnje po samostojnosti. Nov zakon zagotavlja minimalno potrebna sredstva za izvajanje najpomembnejših investicij v Slovenski vojski v naslednjih šestih letih. Ta sredstva danes Slovenska vojska nujno potrebuje za svoje preživetje in razvoj, tako z vidika nacionalne kot z vidika kolektivne obrambe. Potrebujemo jih za varnost državljanov in državljank ter pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske," je poudaril minister mag. Matej Tonin.

V nadaljevanju je minister za obrambo mag. Matej Tonin poudaril povezanost "zelene" in "modre" mreže Manevrske strukture narodne zaščite, ki sta med seboj usklajeno delovali, ter ob tem spomnil na utečeno in dobro sodelovanje med Slovensko vojsko in Policijo, ki bi ga bilo mogoče še okrepiti, predvsem kar zadeva varovanje južne državne meje.

Na koncu svojega govora je minister mag. Matej Tonin pozval k spoštovanju različnosti med nami, ta različnost naj nas po njegovih besedah bogati, ne pa deli. Čestital je organizatorjem in pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite ter se zahvalil veteranom vojne za Slovenijo iz vrst slovenske Teritorialne obrambe in Policije za obranitev naše države ter se jim zahvalil za zavzemanje v dobrobit Slovenske vojske in Policije v sedanjem času.

Slovesnost, ki sta jo organizirali Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever sta s priredbami izbranih skladb in besedil obogatila policijski orkester s pevko Evo Černe, povezovala pa jo je Bernarda Žarn.

VIDEO: 20201003 MINISTER MATEJ TONIN SLAVNOSTNI GOVORNIK NA SLOVESNOSTI OB 30. OBLETNICI OBLIKOVANJA MSZN

VIDEO: 20201003 SLAVNOSTNI GOVOR MINISTRA MATEJA TONINA NA SLOVESNOSTI OB 30 OBLETNICI OBLIKOVANJA MSZN

Besedilo, foto, video: Janez Platiše