O-STA

Sklepni izbor Tovarne leta 2020

V četrtek, 22. oktobra, med 13.30 in 15.20 si boste lahko na spletu v živo ogledali predstavitve treh finalistov izbora Tovarna leta 2020 ter prisluhnili, kako odgovarjajo na vprašanja, ki jim jih bo zastavila strokovna komisija. Ta bo na koncu odločila, kdo bo zmagovalec.

Proizvajalec malih gospodinjskih aparatov BSH Hišni aparati Nazarje, proizvajalec žarometov in svetlobne opreme za avtomobile Hella Saturnus Slovenija ali proizvajalec arhitekturnih svetil Intra lighting bo jutri prejel nagrado tovarna leta 2020. Vsi trije so namreč finalisti letošnjega izbora najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji, zmagovalec pa se bo tako pridružil Krki in Ljubljanskim mlekarnam, tovarnam let 2018 in 2019, ter postal tovarna leta 2020.

Odločitev o zmagovalcu ni znana do zadnjega trenutka izbora
Sklepni dogodek letošnjega izbora tovarne leta bo potekal v živo prek spleta na http://youtu.be/GxFal1NDuUU. Dogodek je bil sicer načrtovan za 15. oktober, vendar smo ga takrat zaradi ukrepov, ki so povezani s širjenjem COVID-19, prestavili na splet. Skupaj z uredništvom portala Tovarna leta bi ga družba Ljubljanske mlekarne, lanska tovarna leta.

Tudi v spletnem dogodku bo najboljše industrijsko podjetje med tremi finalisti v živo izbrala strokovna komisija. Medtem ko se bo njen predsednik in izkušeni menedžer Anton Papež v živo javil iz studia, se bodo preostali trije člani komisije javili prek spleta. Komisijo sestavljata Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Štefana, pridružila pa se jim bo Valerija Širovnik, direktorica obrata Ljubljana v Ljubljanskih mlekarnah.

Strokovna komisija bo po spletnih predstavitvah finalistov vsakemu postavila več vprašanj, njihovi odgovori pa bodo še en del mozaika pri odločanju, kdo bo zmagovalec izbora tovarne leta, ki traja od 31. januarja. Podjetja, ki so se prijavila na tekmovanje z izpolnjenim vprašalnikom, so namreč najprej obiskali predstavniki strokovnega partnerja KPMG poslovno svetovanje. Ti so se seznanili s celovitim poslovno-tehnološkim procesom podjetij in njihovimi dobrimi praksami v proizvodnji, zatem pa skupaj z uredništvom Tovarne leta izbrali tri finaliste.

Med odločanjem komisije o zmagovalcu si boste lahko ogledali še spletni intervju s Tomažem Žnidaričem, direktorjem Ljubljanskih mlekarn.

Tudi letos priznanje uredništva Tovarne leta
Poleg prestižne lovorike tovarna leta 2020 bomo na sklepnem dogodku izbora najboljšega proizvodnega podjetja tudi letos podelili posebno priznanje uredništva Tovarne leta. In s tem izkazali pozornost dobrim praksam v njihovi proizvodnji, pa tudi ekipi strokovnjakov, ki so za proizvodnjo odgovorni. Lani je to nagrado prejel proizvajalec avtomobilskih sedežev Adient Novo mesto, in sicer za organiziranost proizvodnje in obvladovanje oskrbovalne verige po sistemu "just in time".

O projektu tovarna leta
S projektom Tovarna leta se predstavljajo dobre prakse slovenskih industrijskih podjetij na področju digitalizacije proizvodnje in poslovanja, tehnološke naprednosti, učinkovitosti proizvodnje, energetske učinkovitosti in skrbi za varstvo okolja ter skrbi za zaposlene. Projekt povezuje in združuje vodilne ljudi v proizvodnji in njihove dobavitelje ter zaposlenim v slovenskih proizvodnih podjetjih daje priznanje za prispevek pri napredku in blaginji Slovenije. Stičišče skupnosti so spletna stran finance.tovarna.si, dvotedenske e-novice o proizvodnih praksah, družbena omrežja in osrednji letni dogodek - finalni izbor tovarne leta, najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji. Vsemu temu pa se bo 20. oktobra 2020 pridružil še prvi tematski dogodek Dobre prakse pametnih tovarn.

Več na tovarna-leta.si.

Pripravil: Janez Platiše