O-STA

Rotary klub Ljubljana s plemenito donacijo ZD Ljubljana

Omogočili nakup 100 oksimetrov

Ljubljana, 27. oktober 2020 - Rotary klub Ljubljana se je v luči naraščajočega števila okuženih s Covidom-19 in s tem tudi nagli rasti števila bolnikov s težjim razvojem bolezni, odločil ZD Ljubljana podariti 100 pulznih oksimetrov. Oksimeter je tista naprava, ki pomaga pravočasno prepoznati pričetek nevarnega poteka bolezni in je še posebej pomembna za vse paciente, ki sodijo v rizično skupino.

Rotarijci ponovno dokazujejo, da so delati dobro in pomagati drugim, dajati in ne jemati tiste vrednote in cilji, ki poganjajo rotarijstvo od samih začetkov.

"Z donacijo želimo pomagati čim večjemu številu pacientov, zato smo za prejemnika donacije izbrali ZD Ljubljana. Zdravniki v ZD Ljubljana vedo, kateri pozitivni pacienti sodijo v rizično skupino, in če ti nimajo lastnih oksimetrov, jih bodo dobili od ZD Ljubljana. S pravočasno prepoznavo 'začetka' težjega poteka bolezni se lahko kakšen bolnik izogne najtežjemu poteku ali celo smrti", je povedal predsednik Rotary kluba Ljubljana Marko Golob.

Tiha hipoksemija je ubijalka številnih bolnikov, ki zaradi covidne pljučnice umrejo v medicinsko nenadzorovanem domačem okolju. Zelo pomembno je, da covidno pljučnico prepoznamo v njenem zgodnjem obdobju. Enako pomembno je, da prepoznamo njeno spremljevalko, tiho hipoksemijo, nezadostno preskrbo organov in tkiv s kisikom. Tiha pomeni tudi zato, ker se prikrade neopaženo in nato, ko je že (pre)pozno, s pogosto tragičnimi posledicami.

Pri večini bolnikov s tiho hipoksemijo simptomi in znaki Covida-19 trajajo že okrog enega tedna (vročina, kašelj, utrujenost, želodčno-črevesne težave), usodno težko dihanje pa se pojavi na dan nujnega sprejema v bolnišnico. Taki bolniki imajo covidno pljučnico že več dni, vendar zaradi fenomena tihe hipoksemije ta ostaja neprepoznana, ob nenadnem poslabšanju pa je pogosto potrebna urgentna hospitalizacija z intubacijo in mehanskim predihavanjem.

Ob tem je lahko v veliko pomoč pulzni oksimeter, ki nam pokaže padec nasičenosti krvi s kisikom. Bolnika s predhodno normalno pljučno funkcijo in pomembnim padcem nasičenosti krvi s kisikom je potrebno obravnavati skrajno resno in ga takoj napotiti v bolnišnico. Primeren je za uporabo doma in zato olajša kvalitetno spremljanje bolnikov na domu. V trenutnih razmerah pa omogoča razbremenitev zdravstvenega osebja in bolnišničnih zmogljivosti; predčasen odpust bolnikov v domačo oskrbo s spremljanjem na daljavo in hitrejši sprejem novih bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo v primeru polnega razmaha epidemije.

Polna tri desetletja rotarijske vrednote plemenitijo slovensko družbo in s številnimi aktivnostmi in donacijami pomagajo ustvarjati boljšo skupnost in okolje. "In prav zdaj je čas, da stopimo skupaj in po najboljši močeh pomagamo drug drugemu. In tudi drugi se lahko odločite za podobno pomoč.", zaključi predsednik Rotary kluba Ljubljana Marko Golob.

Več o bolezni povzeto po: https://www.kclj.si/dokumenti/TIHA_hipoksemija.pdf