O-STA

Zveza ŠKIS in akcija Manj svečk za manj grobov

Novo mesto, 28. 10. 2020 - Na Zvezi ŠKIS smo se letos odločili, da se pridružimo ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov. Akcija bi v običajnih okoliščinah potekala na pokopališčih v lokalnem okolju, kjer bi jo izvedli študentski klubi. Zaradi omejitev gibanja pa bo izvedena v obliki medijske kampanje.

Manj svečk za manj grobov je že tradicionalni projekt Fundacije Svečka. Svojo akcijo so prvič izvedli leta 2009 v občini Zagorje ob Savi - od takrat pa se je akcija močno razširila in postala kar vseslovenska. Prostovoljne prispevke zbirajo mladi iz različnih društev, pred pokopališči 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek, lahko vsak vzame zastavice sočutja. Namen je preusmeriti sredstva, ter namesto kupovanja gor sveč in cvetja, pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Organizatorji akcije o akciji pravijo tako: "Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo."

Letos bo, zaradi epidemije koronavirusa, akcija potekala nekoliko drugače - brez stojnic, prostovoljcev in zastavic sočutja, ki smo jih bili vajeni v preteklosti. Organizatorji želijo tudi s svojim zgledom pokazati, da je v tej situaciji prav, da se izogibamo gneče in tokrat ostanemo doma. Svojih najdražjih, ki jih ni več med nami pa se spomnimo v krogu družine, prijateljev in znancev, ki jih pogrešajo. Letos bodo za ta namen izvedli medijsko kampanjo. Odprli so možnost darovanja preko UPN naloga, ki ga najdete na njihovi spletni strani in možnost prižiga virtualne svečke. Takšno svečko lahko ljudje "prižgejo", če pošljejo SMS s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919 in s tem prispevajo 1 € oziroma 5 €, ki jih bo Fundacija Svečka v celoti namenila za reševanje življenj. Letos gredo sredstva Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči za opremo za oskrbo podhlajenih ponesrečencev, ki se bo uporabljala v reševalnem helikopterju (termometri, naprave za ogrevanje infuzije ipd.).

Zveza ŠKIS pa bo s študentskimi klubi iz vse Slovenije pristopila k projektu in podprla spletno kampanjo, ki bo potekala na naših družbenih omrežjih. Spletna kampanja poteka v tem tednu, vse do 1. novembra. Do sedaj so se nam pri projektu pridružili naslednji klubi: Klub litijskih in šmarskih študentov, Klub tržiških študentov, Študentski klub GROŠ, Klub študentov občine Koper, Ribniški študentski klub, Klub študentov Ilirska Bistrica, Klub študentov Dravinjske doline, Klub trboveljskih študentov, Klub ajdovskih študentov in dijakov, Klub zgornjesavinjskih študentov, Šaleški študentski klub, Klub posavskih študentov, Klub študentov Lendava, Laški akademski klub in Notranjski študentski klub. Tekom akcije pa se nam zagotovo priključi še več klubov.

V negotovih časih, v katerih smo se trenutno znašli, je še posebej pomembno, da smo solidarni drug z drugim in stopimo skupaj. Zato smo zelo ponosni na vse študentske klube, ki sodelujejo pri projektu in tako širijo to pomembno sporočilo tudi med mladimi.

Klara Šušteršič

Predstavnica za odnose z javnostmi na Zvezi ŠKIS

E-mail: klara.sustersic@skis-zveza.si

Tel. št.: 040 265 373