O-STA

Študentski klubi in Zveza ŠKIS v akciji Manj svečk za manj grobov

Novo mesto, 2. 11. 2020 - Zveza ŠKIS in študentski klubi iz vse Slovenije, smo se letos pridružili ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov. Potekala je v obliki medijske kampanje, zato smo tudi mi na družbenih omrežjih ozaveščali o pomembnosti solidarnosti do sočloveka in varovanju narave.

1. novembra, ob dnevu spomina na mrtve, zaradi prinesenih sveč na pokopališča nastane veliko odpadkov. Ker pa je skrb za naravo čedalje bolj pomembna, smo letos spodbujali k drugačnim načinom 'prižiganja svečk' in obujanju spomina na bližnje, ki so že preminili. Alternative za navadne plastične svečke so lesene ali solarne svečke, svečke pa lahko narišemo tudi na kamenčke ali nanje, namesto svečk, napišemo lepe misli. Pomembna pa je tudi skrb za sočloveka, sploh v trenutnih časih, zato ta akcija dobro povzame, na kaj moramo biti pozorni. V sklopu akcije so se zbirala denarna sredstva, tokrat za Helikoptersko enoto nujne medicinske pomoči za opremo za oskrbo podhlajenih ponesrečencev, ki se bo uporabljala v reševalnem helikopterju (termometri, naprave za ogrevanje infuzije ipd.).

Letos pri akciji Manj svečk za manj grobov, ki jo že od leta 2009 izvaja Fundacija Svečka, ni bilo stojnic s prostovoljci in zastavic sočutja, saj so organizatorji želeli s svojim zgledom pokazati kako pomembno je, da zaradi epidemije koronavirusa, ostanemo doma in na ta način pokažemo solidarnost do sočloveka. Tako je letos akcija potekala v obliki medijske kampanje, v sklopu katere smo sodelovali tudi Zveza ŠKIS in študentski klubi. Klubi, ki so pri akciji sodelovali so: Študentski klub GROŠ, Notranjski študentski klub, Klub litijskih in šmarskih študentov, Klub logaških študentov, Študentski klub Kamnik, Klub mariborskih študentov, Klub prekmurskih študentov, Študentsko-mladinski klub KLINKA, Klub koroških študentov, Klub ormoških študentov, Klub ptujskih študentov, Klub študentov Lendava, Študentski klub Slovenskih goric, Šaleški študentski klub, Klub študentov šmarske regije in Obsotelja, Klub zgornjesavinjskih študentov, Laški akademski klub, Klub trboveljskih študentov, Študentski klub mladih Šentjur, Klub študentov Dravinjske doline, Klub študentov Kranj, Klub tržiških študentov, Klub študentov Selške doline, Klub škofjeloških študentov, Klub študentov Poljanske doline, Klub študentov občine Koper, Klub ajdovskih študentov in dijakov, Klub študentov Ilirska Bistrica, Klub študentov občin Postojna in Pivka, Klub posavskih študentov, Ribniški študentski klub, Društvo študentov Brežice, Klub kočevskih študentov in Klub študentov občine Trebnje.

V tednu pred prvim novembrom smo na družbenih omrežjih ozaveščali, da lahko namesto nepotrebnega kupovanja sveč, pomagamo raje tistim, ki pomoč potrebujejo. Naj naš namen povzamemo kar z besedami organizatorjev akcije Manj svečk za manj grobov: "Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo."

Ponosni smo na vse klube, ki so pri akciji sodelovali in so mlade tudi tokrat ozaveščali o družbeni odgovornosti ter se ves čas potegujejo za boljši jutri vseh nas.

Klara Šušteršič

Predstavnica za odnose z javnostmi na Zvezi ŠKIS

E-mail: klara.sustersic@skis-zveza.si

Tel. št.: 040 265 373