O-STA

Predsednik Evropskega združenja za varnost in zanesljivost je ponovno postal prof. dr. Marko Čepin

Evropsko združenje za varnost in zanesljivost (ESRA) je združenje, v katerem sodeluje 68 najpomembnejših univerz, raziskovalnih inštitutov in profesionalnih organizacij, ki se ukvarjajo s področji varnosti in zanesljivosti. Na skupščini društva ESRA, ki je potekala 2. novembra, so izbrali predsednika Evropskega združenja za varnost in zanesljivost za obdobje 2020-2022. To je ponovno postal prof. dr. Marko Čepin s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

V okviru združenja ESRA deluje 28 delovnih skupin za posamezna delovna področja, ki so razdeljena po metodologijah in po gospodarskih panogah. Najnovejša delovna skupina, ki je z delom začela v letu 2019, se imenuje Zdravje in medicinsko področje. Združenje od leta 1991 vsako leto organizira znanstveno konferenco ESREL (European Safety and Reliability Conference oz. Evropska konferenca za varnost in zanesljivost), ki se je v zadnjih letih udeležuje letno preko 500 znanstvenikov, raziskovalcev in inženirjev, ki delujejo na teh področjih.

Na letošnji konferenci ESREL 2020 / PSAM 15, ki je potekala od 1. do 6. novembra 2020 v Benetkah v Italiji oz. v celoti preko video povezave na daljavo, je sodelovalo več kot 600 udeležencev. Konferenca je združevala konferenco ESREL in konferenco PSAM (Probabilistic Safety Assessment and Management), kar se tradicionalno odvija vsakih osem let. Častni govorec na konferenci je bil Janez Lenarčič, komisar EU za krizno upravljanje, otvorila pa sta jo predsednik konference prof. dr. Enrico Zio iz Italije in predsednik Evropskega združenja za varnost in zanesljivost prof. dr. Marko Čepin s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Skupščina društva ESRA, na kateri je bil za predsednika za obdobje 2020-2022 izvoljen prof. dr. Marko Čepin, je potekala drugi večer konference.