O-STA

Digitalno stičišče 4PDIH z dvema aktualnima evropskima razpisoma za podjetja

Digitalno stičišče 4PDIH omogoča slovenskim podjetjem sodelovanje v najrazličnejših evropskih projektih, v katerih lahko podjetja sodelujejo na natečajih in razpisih za financiranje različnih korakov in področij digitalizacije. Dva aktualna natečaja, ki se osredotočata predvsem na mala in srednje velika podjetja, sta projekt EUHubs4Data in projekt DigiFed. Pomoč pri prijavi na oba evropska razpisa podjetjem nudi 4PDIH.

Projekt EUHubs4Data za vseevropski dostop do najpomembnejših masovnih podatkov

Projekt EUHubs4Data je bil zasnovan z namenom vzpostaviti Evropsko zvezo masovno-podatkovnih digitalnih inovacijskih stičišč (angl. DIH). Glavni cilj projekta je v največji meri podpreti evropska mala in srednje velika podjetja ter zagonska podjetja in jim omogočiti, da imajo na enem mestu, torej v skupnem evropskem katalogu, dostop do vseh najpomembnejših sredstev in strokovnih znanj na področju masovnih podatkov na stari celini.


Prvi razpis za EUHubs4Data že odprt

Prvi od treh razpisov v okviru projekta EUHubs4Data je že odprt - prijava je možna do 29. januarja 2021. V projektu je na voljo 5,8 milijonov sredstev za pobude in inovacije na področju globalne podatkovne ekonomije. Na razpis se lahko s svojimi inovativnimi rešitvami prijavijo mala in srednje velika podjetja, startupi ter skupine spletnih podjetnikov. Vsi, ki želijo sodelovati na natečaju, so vabljeni, da na podlagi skupnega evropskega kataloga EUHubs4Data, predstavijo svoje ideje za razvoj inovativnih storitev in naprednih storitev na področju masovnih podatkov. Podjetja, ki pri prijavi na razpis potrebujejo pomoč, se lahko obrnejo na 4PDIH, kjer jih bodo vodili skozi postopek prijave in jim nudili pomoč pri posameznih korakih.


Zaključuje se že drugi razpis projekta DigiFed

Cilj projekta DigiFed, ki ga v okviru programa Obzorje 2020 financira Evropska unija, je spodbuditi mala in srednje velika ter zagonska podjetja k uvajanju naprednih digitalnih tehnologij. Znotraj projekta se osredotočajo predvsem na manj digitalno razvita podjetja. V program DigiFed bo skozi celoten projekt skupaj vključenih 200 podjetij, od katerih bo vsaj 80 podjetij prejelo tudi podporo in financiranje iz enega od DigiFedovih inovacijskih stebrov. Trenutno se počasi zaključuje že drugi natečaj mehanizma Aplikacijski eksperiment, ki malim, srednje velikim in zagonskim evropskim podjetjem za razvoj pametnih digitalnih rešitev omogoča pridobitev nepovratnih sredstev v višini do 55.000 €.

V 4PDIH slovenskim podjetnikom pomagajo pri prijavi na razpis DigiFed

Partner projekta DigiFed je tudi Digitalno stičišče 4PDIH s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Podjetjem, ki se želijo prijaviti na razpis, aktivno pomagajo v prijavnem postopku in kasneje tudi pri implementaciji poslovnih načrtov, ki predvidevajo uvajanje naprednih tehnologij v izdelke in storitve podjetja.

Drugi razpis se zaključuje 15. 12., naslednji razpis pa bo odprt v drugi četrtini leta 2021. Vse informacije o poteku projekta in razpisih so na voljo na spletni strani DigiFed in na družbenih omrežjih. Prek teh kanalov bodo podjetniki tudi obveščeni o naslednjem razpisu.