O-STA

Colgate laboratorijski testi kažejo, da zobna pasta in ustna vodica odstranita 99,9 % virusa, ki povzroča COVID-19

Laboratorijske študije kažejo, da zobne paste, ki vsebujejo cink ali kositer in ustne vodice s cetilpiridinijevim kloridom (CPC), za 99,9 odstotka nevtralizirajo virus, ki povzroča COVID-19. Študije so del raziskovalnega programa Colgate, ki vključuje klinične študije med okuženimi ljudmi za oceno učinkovitosti izdelkov za ustno nego pri zmanjševanju količine virusa v ustih, kar lahko upočasni prenos virusa COVID-19.

Rezultati kažejo, da lahko nekatere zobne paste in ustne vodice pomagajo zmanjšati širjenje virusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, tako da začasno zmanjšajo količino virusa v ustih. Po navedbah ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni se virus širi z dihalnimi kapljicami ali majhnimi delci, ki nastanejo, ko okužena oseba kašlja, kiha, poje, govori ali diha.

"Čeprav ščetkanje in izpiranje nista zdravljenje ali način za popolno zaščito posameznika pred okužbo, lahko pripomoreta k zmanjšanju prenosa in upočasnitvi širjenja virusa in dopolnjujeta koristi, ki jih prinašajo nošenje mask, socialno distanciranje in pogosto umivanje rok." je dejala dr. Maria Ryan, Colgateova glavna klinična direktorica. "Smo v zgodnjih fazah kliničnih preiskav, vendar so naši predhodni laboratorijski in klinični rezultati zelo obetavni."

Dr. David Alland, vodja Centra za nalezljive bolezni in direktor Centra za odziv na COVID-19 in pripravljenost na pandemijo, ki je skupaj s sodelavci dr. Pradeepom Kumarjem in Riccardom Russom vodil Rutgersovo raziskavo, pravi: "Čeprav še ne poznamo prispevka virusa SARS CoV2, ki izvira iz ust, k prenosu COVID-19, lahko slina zagotovo vsebuje količine virusa, ki so primerljive s količino virusa v nosu in grlu. To kaže na to, da bi lahko zmanjšanje virusa v ustih preprečilo prenos v času, ko so izdelki za ustno nego aktivni."

Hkrati z laboratorijsko študijo je bila na Inštitutu Albert Einstein v Sao Paulu v Braziliji izvedena klinična študija, ki jo je sponzoriral Colgate in je vključevala približno 50 hospitaliziranih oseb s COVID-19. Ta študija je pokazala sposobnost nekaterih ustnih vodic Colgate, da začasno znatno zmanjšajo količino virusa v ustih.

"Colgate sodeluje s številnimi raziskovalci po vsem svetu pri izvajanju kliničnih raziskav, da bi raziskal potencial izdelkov za nego ustne votline za zmanjšanje virusnih obremenitev v ustih kot strategijo zmanjševanja tveganja," je dejala dr. Ryan. "Menimo, da ima ustna nega poleg drugih preventivnih ukrepov tudi vlogo pri boju proti svetovni pandemiji."