O-STA

Povabilo, zahvala in voščilo Slovenske karitas ob Mednarodnem dnevu solidarnosti

Slovenska Karitas ob mednarodnem dnevu solidarnosti naproša vso Slovenijo, da smo, še posebno v času praznikov, s svojimi ravnanji solidarni s starejšimi, ranljivimi skupinami in vsemi naključnimi mlajšimi, za katere ima covid-19 lahko resne posledice za njihovo zdravje ali pa celo ogroža njihovo življenje. Karitas v Sloveniji v svoje programe in skrb vključuje 54.000 starejših, bolnih in invalidnih. Poleg materialne pomoči potrebujejo tudi drugo podporo, predvsem družabništvo, pomoč pri mobilnosti in ohranjanju zdravja.

Naše pravilno preventivno ravnanje pomaga preprečiti marsikatero trpljenje, tako pri obolelih, kot pri njihovih svojcih. Noben ukrep države ali zdravstva ne more učinkovati brez naše zavesti o upoštevanju priporočil o potrebni razdalji, higieni rok, pogostem zračenju prostorov in pravilni uporabi mask v zasebnem življenju, v javnosti in tudi na delovnem mestu. Pomembno je, da vsi razumemo, kako se virus širi in kakšne posledice ima lahko bolezen. Zaskrbljeni smo ob tem, da se bolezen lahko širi, ne da bi človek imel simptome in za to niti ne ve, da jo prenaša. Kljub temu, je z zavedanjem in primernim ravnanjem tudi v teh primerih mogoče varno ohraniti in prilagojeno izvajati večino naših dejavnosti, tudi zasebnih.

Ostanimo človeški in solidarni. Zagotovo je nekoliko omejeno naše udobje, zagotovo vsi čutimo pomanjkanje človeških stikov v vseh razsežnosti. Vendar naše odpovedi in omejitve niso primerljive z dragocenostjo vsakega življenja. Pomembno je zavedanje, da smo vsi na tej poti skupaj kot družina, lokalna skupnost ter država, Evropa in svet. Izražamo tudi solidarnost z vsemi zdravstvenimi delavci in osebjem v bolnicah in domovih za starejše, ki se zelo trudijo. Solidarnost izražamo tudi z vsemi v nujnih službah, ki vsak dan tvegajo in so potrpežljivi z nami. Pomagajmo jim s tem, da ravnamo pravilno in smo dobronamerni ter da v okviru danih možnosti in po svojih najboljših močeh skrbimo za zdravje in dobro počutje vseh nas.

Vsi smo pred izzivom, da še posebej med prazniki poiščemo alternative za trenutke z najbližjimi in drugimi ljudmi, ki nam prinašajo veselje. Moderna tehnika nam lahko pomaga tudi pri zabavi na daljavo s sorodniki ali prijatelji. Srečajmo se za božič in novo leto na daljavo preko spleta, balkona... in ob razpoloženju, ki ga lahko v domačem okolju pripravimo sami.

Ob tem pomislimo na dobre pogoje za življenje, ki jih imamo v Sloveniji ob dejstvu, da je kar 80 milijonov ljudi na svetu ta trenutek brez doma. Še več jih živi v državah, kjer ni mogoča nobena pomoč in kjer vlada nasilje, brezpravje ali skrajna revščina. Ne glede na situacijo, v kateri smo, imamo v Sloveniji veliko možnosti, za kar smo lahko res hvaležni. Zaradi tega se lahko veselimo in z upanjem gledamo v prihodnost.

Vsem želimo lepe in doživete praznike, še posebej vsem 159.000 vključenim osebam v programe Karitas. Zahvala in voščilo tudi številnim darovalcem, 11.500 prostovoljcem župnijskih Karitas in vsem podpornikom programov Karitas, tudi ustanovam in podjetjem. Posebno voščilo in lepe želje pa gredo vsem starejšim ter delavcem na prvih zdravstvenih črtah v bolnišnicah in domovih.

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske Karitas