O-STA

Če pade vlada, bo nastopil kaos!

Precej mesecev je že, odkar mediji vsak dan poročajo o tem, da bi aktualna vlada Janeza Janše utegnila pasti s konstruktivno nezaupnico. To je precej nenavadno. Eno samo govorjenje o dogodku, ki ga sploh še ni.

Konstruktivna nezaupnica je legitimno dejanje. Doživeli smo ga že nekajkrat. To je način, da se na hitro zamenja vlada, saj bi samo nezupnica pomenila dolgo čakanje na razplet. A v resnici v Sloveniji vsaka zamenjava oblasti traja nepredstavljivo dolgo. Pol leta. V Grčiji dobijo vlado v dveh tednih po volitvah. V Britaniji so vlado postavili že v nekaj dneh po volitvah. Učinkovitost je pomembna, saj v mesecih čakanja na novo vlado vse stoji. Deluje samo birokracija, ki je že itak premočna.

V našem primeru konstruktivne nezaupnice sploh še nimamo.

V našem primeru konstruktivne nezaupnice sploh še nimamo. Torej ne obstaja. Imamo samo večmesečno pogovarjanje strank o tem, da bi vložili nezaupnico. Dokler torej nimamo konstruktivne nezaupnice, o njej sploh ne moremo govoriti in je sploh ne moremo primerjati. Česar ni, ne moreš primerjati.

Mediji pišejo, da bo levica v parlamentu poskusila s Karlom Erjavcem. Večkratnim ministrom, ki še angleško ne zna.

Mediji pišejo, da bo levica v parlamentu poskusila s Karlom Erjavcem. Večkratnim ministrom, ki še angleško ne zna. A težave ima tudi s štetjem. V parlamentu potrebuje 46 glasov, že nekaj tednov pa se pogovarja samo o tem, kako dobiti 43 glasov, 43 podpisov, za vložitev nezaupnice. Zadnje dneve zatrjuje, da je dobil še zadnje štiri podpise od poslancev svoje stranke. A pokazal jih medijem ni. Zato mu je težko verjeti, saj je doslej izrekel že marsikaj. Najbolj znana je predvolilna obljuba, da bodo pokojnine narasle na 1000 evrov. Čeprav so sedeli kar v sedmih zaporednih vladah vse od leta 2004 do danes, pa obljube niso izpolnili. Niti približno.


Komentar v celoti na slovencivangliji.com