O-STA

Združenje Bly-ray Disc Association (BDA) je sprejelo obsežen sistem zaščite vsebin. Tehnologije AACS, BD+ obnovljivost, in ROM Mark za preprečevanje množičnega piratskega kopiranja predstavljajo do sedaj najbolj obsežno in prilagodljivo zaščito vsebin

Združenje Bly-ray Disc Association (BDA) je sprejelo obsežen sistem zaščite vsebin. Tehnologije AACS, BD+ obnovljivost, in ROM Mark za preprečevanje množičnega piratskega kopiranja predstavljajo do sedaj najbolj obsežno in prilagodljivo zaščito vsebin

HOLLYWOOD, Kalifornija.--(BUSINESS WIRE)--9. avgusta 2005--

Združenje BDA je potrdilo uporabo najbolj celovitega sistema zaščite vsebin, kadarkoli uporabljenega na optičnih diskih. Po navedbah BDA bo sistem preprečeval izdelavo piratskih kopij obenem pa kupcu omogočal uporabljanje in upravljanje z vsebino legalno kupljenega diska.

Blu-ray sistem za upravljanje vsebin vsebuje tri glavne elemente: Sistem za napredni dostop do vsebin (Advanced Access Content System-AACS), tehnologijo "BD+" za obnavljanje zaščite vsebin in ROM Mark zaščito pred množično nelegalno izdelavo, kopiranjem in prodajo Blu-ray diskov. BD+ in ROM Mark sta tehnologiji, uporabljeni le na diskih Blu-ray.

"Pri prodaji in širjenju naslednje generacije optičnih diskov je varovanje vsebin ključnega pomena," je dejal pomožni raziskovalni analitik Joshua Martin iz družbe IDC. Prav uporaba ustreznega sistema zaščite, ki bi uporabniku omogočala fleksibilno upravljanje z vsebino ter obenem bolje od trenutne tehnologije, uporabljene na DVD diskih, preprečevala izdelavo nelegalnih kopij, je po njegovem mnenju odločilna pri uspehu optičnih diskov z modrim laserjem.

Blu-ray sistem za upravljanje z vsebinami AACS(1) je vrhunski izdelek, ki ponuja mnogo večjo funkcionalnost od trenutno uporabljanega sistema na DVD diskih. Vsebuje možnost določanja novih načinov uporabništva, ki temeljijo na mrežnih in internetnih povezavah obenem pa omogoča varno izdelavo avtoriziranih kopij.

Velik korak v boju proti množičnemu piratstvu pomeni tudi uporaba sistema ROM Mark. ROM Mark, razvit izključno za diske z modrim laserjem, je prvenstveno namenjen preprečevanju množične izdelave piratskih kopij, ki po oceni strokovnjakov filmsko industrijo letno oškoduje za več kot 3 milijarde dolarjev. Tehnologija ROM Mark na originalno izdelane BD-ROM medije, ki lahko vsebujejo filme, glasbo ali igre, vključi unikatno in nezaznavno identifikacijsko oznako. Uporabnikom nevidno oznako lahko s pomočjo ustrezne opreme izdelajo samo izdelovalci BD-ROM medijev z veljavno licenco, s čimer izdelava nelegalnih kopij postane takorekoč nemogoča.

Združenje BDA je prav tako sprejelo tehnologijo "BD+", programsko obnovljiv sistem zaščite, ki ponudnikom vsebin omogoča dinamično posodabljanje kode, ogrožene ob organiziranih napadih na varnostni sistem. Vse te tehnologije podjetjem, ki izdelujejo originalne Blu-ray diske (BD), omogočajo uporabo velikega števila metod za obrambo pred napadi na predvajalnike Blu-ray. Še ena prednost BD+ je njegova uporaba le na predvajalnikih, ki so bili napadeni, medtem ko še nenapadeni potencialno ranljivi predvajalniki delujejo nemoteno.

"Stopnja nelegalnega kopiranja in industrijskega piratstva, ki jo doživljamo pri DVD medijih, ogroža ne le studije in ostale ponudnike vsebin, ampak tudi povečuje stroške in zmanjšuje izbiro za uporabnika," je dejala Maureen Weber, direktorica sektorja za optične medije pri podjetju Hewlett Packard. Dodala je, da so ukrepi združenja BDA: "ki omogočajo stvarno zaščito optičnih diskov naslednje generacije, dobra novica za vse."

O optičnem disku Blu-ray

Blu-ray disk predstavlja naslednjo generacijo optičnih medijev in je namenjen shranjevanju videa visoke ločljivosti ali zahtevnih programskih aplikacij. Na enoslojni Blu-ray disk bo moč zapisati do 25 gigabajtov, na dvoslojni pa do 50 gigabajtov podatkov.

O združenju Blu-ray Disc Association (BDA)

Združenje BDA skrbi za promocijo in poslovni razvoj diska Blu-ray - naslednje generacije optičnih medijev za shranjevanje filmov v visoki ločljivosti, iger fotografij in ostalih digitalnih podatkov. V združenju je 140 podjetij, njegov upravni odbor pa sestavljajo: Apple, Dell Inc., Hewlett Packard Company, Hitachi, Ltd., LG Electronics Inc., Mitsubishi Electric Corporation, Panasonic (Matsushita Electric), Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co., Ltd., Sharp Corporation, Sony Corporation, TDK Corporation, Thomson, Twentieth Century Fox, in Walt Disney Pictures and Television.

(1) BDA bo AACs uporabilo v primeru, če se bo BDA strinjal s končno specifikacijo in pogoji uporabe.

Lori Riedy,

415-856-5140

email: lriedy@blancandotus.com