O-STA

Specifikacije za optični disk Blu-ray zaključene; Izdajanje licenc se bo začelo za BD-ROM, BD-R in BD-RE

LAS VEGAS, ZDA, BUSINESS WIRE - 5. januar 2006

Združenje Blu-ray Disc Association je danes objavilo, da je specifikacija formata za optični disk Blu-ray zaključena in najavilo začetek izdajanja licenc za BD-ROM, BD-RE in BD-R diske. Zaključena specifikacija bo ponudnikom vsebin in proizvajalcem omogočila, da začnejo izdelovati Blu-ray izdelke za raznovrstne namene.

Združenje je specifikacije potrdilo 2. januarja 2006, izdajanje licenc za BD-R in BD-RE 2.0 pa se je začelo 26. decembra 2005. Glede na specifikacije bodo Blu-ray diski na voljo v enoslojni (kapaciteta 25 gigabajtov) in dvoslojni (50 gigabajtov) izvedbi.

"Zelo smo veseli, da lahko objavimo ta pomembni mejnik za Blu-ray disk", je dejal Victor Matsuda, ki je predsednik globalnega Promocijskega komiteja združenja Blu-ray Disc Association. "Zaključek specifikacij je pomemben korak v uveljavitvi Blu-ray diska kot prvega med digitalnimi formati optičnih diskov naslednje generacije. Objava specifikacij prav tako proizvajalcem nudi vse informacije potrebne za pomladno predstavitev Blu-ray izdelkov.

Porabniki bodo tako lahko prve Blu-ray diske kupili že v nekaj mesecih.

Podjetja, ki se zanimajo za licenco Blu-ray, lahko stopijo v stik z Agentom za licence za diske Blu-ray (agent@blu-raydisc.info ali preko faksa na: +81-3-5769 5727) ter podpišejo ustrezno licenčno pogodbo. Podjetja, ki želijo razvijati, izdelovati in prodajati Blu-ray izdelke, licenčno pogodbo morajo podpisati, ker le-ta zagotavlja skladnost s specifikacijami formata Blu-ray.

O optičnem disku Blu-ray

Blu-ray disk predstavlja naslednjo generacijo optičnih medijev in je namenjen shranjevanju videa visoke ločljivosti ali zahtevnih programskih aplikacij. Na enoslojni Blu-ray disk bo moč zapisati do 25 gigabajtov, na dvoslojni pa do 50 gigabajtov podatkov.

O združenju Blu-ray Disc Association (BDA)

Združenje BDA skrbi za promocijo in poslovni razvoj diska Blu-ray - naslednje generacije optičnih medijev za shranjevanje filmov v visoki ločljivosti, iger fotografij in ostalih digitalnih podatkov. V združenju je preko 170 podjetij, njegov upravni odbor pa sestavljajo: Apple, Dell Inc., Hewlett Packard Company, Hitachi, Ltd., LG Electronics Inc., Mitsubishi Electric Corporation, Panasonic (Matsushita Electric), Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co., Ltd., Sharp Corporation, Sony Corporation, TDK Corporation, Thomson, Twentieth Century Fox, Walt Disney Pictures and Television in Warner Bros. Entertainment.

Sue Ellen Schaming,

415-856-5129

sschaming@blancandotus.com