O-STA

Danes izvajamo kontrolo uporabe varnostnih pasov

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje bo v sodelovanju s člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Velenje in Policijsko postajo Velenje danes do 8. ure zjutraj pri vrtcih in osnovnih šolah izvedel preventivno akcijo "Varnostni pas". V sklopu akcije bodo kontrolirali pripetost otrok in drugih sopotnikov z varnostnim pasom. Policisti bodo tekom celega dneva povečali nadzor nad uporabo varnostnih pasov voznikov med vožnjo.

"Varnostni pas" je nacionalna akcija, ki jo vodi Javna agencija Republike Slovenije za varnost cestnega prometa in se izvaja od 8. do 14. marca. Agencija za varnost prometa je v ponedeljek, 8. marca 2021, izvedla terensko raziskavo z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil. Na terenu so preverjali, kakšno je stanje uporabe varnostnega pasu pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah. V dveh intervalih, jutranjem in popoldanskem, so v času zgolj štirih ur zabeležili kar 2.184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti. Najvišjo stopnjo pripetosti so zabeležili v Velenju, in sicer v obeh intervalih so zabeležili le 20 kršitev.

Raziskave kažejo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50 % zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov, preprečili bi lahko smrtne žrtve med sopotniki otroki. V Sloveniji umre letno v povprečju približno 15 voznikov osebnih vozil, 1-2 voznika tovornega vozila ter v povprečju 7 potnikov, ki v času nesreče niso uporabljali varnostnega pasu. Skupni delež voznikov osebnih vozil in potnikov v njih, ki med nesrečo niso uporabljali varnostnega pasu in so utrpeli hujše poškodbe, je 40-odstoten.

Prilagamo letak Vam je že kliknilo?.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje