O-STA

V Mercatorjevih trgovinah so za pomoč Petrinji kupci darovali za 22 palet različnih izdelkov

Slovenska karitas je v letošnjem letu v Mercatorjevih trgovinah v posebnih košarah zbirala hrano in higienske pripomočke za pomoč prizadetim ob potresu v Petrinji in okoliških krajih na Hrvaškem. Darovalci so poklonili 22 palet različnih prehrambnih in higienskih izdelkov in otroške hrane. Prevoz hrane na Hrvaško, ki bo dostavljena Hrvaški karitas in Hrvaški civilni zaščiti, je prevzela Zveza hrvaških društev v Sloveniji.

Prevzem izdelkov v skladišču Mercatorja kjer so se zbirali podarjeni izdelki iz Mercatorjevih trgovin po Sloveniji, so pospremili Iztok Verdnik, pomočnik predsednika uprave Mercatorja, Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, ter Joso Begić, predsednik Zveze hrvaških društev Slovenije.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil Mercatorjevim kupcem, ki so ponovno dokazali veliko mero solidarnosti do ljudi, ki potrebujejo pomoč, in ob tem dejal: "Veseli me, da bomo s pomočjo Slovenske karitas mnogim prebivalcem, ki jih je prizadel potres, olajšali razmere, v katerih so se znašli. Veliko ljudi in organizacij je tudi v Sloveniji vključenih v popotresno obnovo in verjamem, da bomo s skupnimi močmi še naprej pomagali pomoči potrebnim."

Joso Begić, predsednik Zveze hrvaških društev Slovenije se je zahvalil vsem ljudem odprtega srca in ob tem povedal: "Člani društev smo pri različnih dobrodelnih pobudah aktivni že iz časov pomoči beguncem v vojni na Hrvaškem in v BiH. Seveda smo se ob potresu odzvali na vse pobude za pomoč, tudi sami organizirali zbiranje in z veseljem sodelujemo tudi s Slovensko karitas pri prevozu pomoči ljudem v Petrinji, saj jo še vedno zelo potrebujejo."

Slovenska karitas je poleg zadnje pošiljke materialne pomoči do zdaj Hrvaški karitas posredovala 362.400 EUR zbranih donacij. Darovalci iz Slovenije so tako omogočili nakup 40 bivalnih kontejnerjev, ostala sredstva pa so bila namenjena za nakup gradbenega materiala za popravilo hiš poškodovanih v potresu, predvsem za obnovo poškodovanih domov kmečkega prebivalstva v vaseh v okolici Petrinje.

Hrvaška Karitas je poslala tudi pismo zahvale Sloveniji, v katerem je Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvaške karitas zapisal:

"Ker se vam žrtve potresa ne morejo neposredno zahvaliti, vam želimo v njihovem in svojem imenu sporočiti, da brez vaše pripravljenosti, da postanete del rešitve težav bližnjih v stiski, Hrvaška Karitas niti ne njena mreža ne bi mogla aktivno pomagati ob tej naravni nesreči, ki je prizadela sodržavljane. Nihče od nas ne zmore vsega, vsi in vsak iz med nas, pa zagotovo lahko nekaj naredimo. Zato hvala posameznikom, podjetjem, župnijskim skupnostim in vsem, ki ste se v Sloveniji preko akcije Slovenske karitas vključili v plemenito pomoč."

Slovenska karitas s tem zaokrožuje večje aktivnosti pri pomoči ob potresu v Petrinji in se zahvaljuje vsem darovalcem za izkazano solidarnost in pomoč.

Foto: Barbara Zajc