O-STA

Duh prijateljstva v projektu Spodbujamo prijateljstvo je letos zasijal še močneje kot sicer

Od tega tedna dalje je v BTC Cityju v Dvorani A na ogled razstava zmagovalnih del projekta Spodbujamo prijateljstvo, ki ga društvo za trajnostni razvoj Sobivanje izvaja s podporo družbe BTC že deveto leto zapored. V letošnji rekordni izvedbi je v projektu, ki vrtčevske in osnovnošolske otroke spodbuja k ustvarjanju likovnih del na temo prijateljstva, kljub omejujočim okoliščinam sodelovalo 22.465 otrok ter 1.780 mentorjev in koordinatorjev iz 339 vrtcev in osnovnih šol. Letos bo prvič projekt obeležen še z izdajo posebne zaključne publikacije - Knjige o prijateljstvu.

Projekt Spodbujamo prijateljstvo, v katerem vsako leto sodelujejo osnovne šole in vrtci iz vse Slovenije, preko natečaja med najmlajšimi in mladimi krepi dve pomembni vrednoti - ustvarjalnost in prijateljstvo, skozi povezovanje obeh pa osvešča o pomenu negovanja medosebnih odnosov. Letošnji natečaj je potekal od 19. januarja do 2. marca. V obdobju, ko so bili osebni stiki zaradi pandemije omejeni, je projekt povezal rekordno število udeležencev: 22.465 otrok iz 339 šol in vrtcev iz vse Slovenije. Ti so v okviru projekta ustvarili risbe, fotografije in druga likovna dela na temo prijateljstva. Najboljša med njimi bodo javnosti do sredine maja 2021 na ogled v BTC Cityju Ljubljana v Dvorani A.

"V družbi BTC smo tudi letos s ponosom podprli projekt, ki prinaša pozitivna sporočila in spodbudno energijo v naša življenja, ne glede na omejujoče in negotove okoliščine. Še posebej nas veseli, da je prav to leto prineslo rekordno udeležbo. Otroci in mladi so namreč posebne razmere osvetlili in razvedrili s svojim radostnim pogledom na svet skozi svoje številne umetniške izdelke. Če se navežem na priljubljen rek "Na mladih svet stoji!", je posebno spodbudna ugotovitev projekta, da mladi na življenje gledajo v duhu prijateljstva, sodelovanja in dobrih odnosov." je ob zaključku projekta poudaril Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC.

Letošnje šolsko leto je za vse neobičajno. Tako za otroke, ki so se velik del leta šolali na daljavo, kot tudi za vzgojitelje in učitelje, ki so se morali spopasti z novimi okoliščinami dela. Zato bodo organizatorji letos projekt prvič obeležili z izdajo posebne zaključne publikacije - Knjige o prijateljstvu. V njej bodo zbrali fotografije letošnjih del vseh sodelujočih ustanov ter njihove misli o prijateljstvu. Vsebino bodo smiselno povezali s pomočjo strokovnjakinje na področju odnosov dr. Katarine Kompan Erzar ter pripravili tudi animacijske igre za otroke in starše. Hkrati bo izdaja knjige pomenila pomembno najavo za naslednje šolsko leto, ko bo projekt praznoval jubilej - 10. letnico.

Mag. Borut Petelin, predsednik društva Sobivanje, ob postavitvi razstave izpostavlja: "V društvu Sobivanje poseben poudarek namenjamo socialnim odnosom. Zavedamo se, da sta sobivanje in dobri medsebojni odnosi osnova kakovostnega življenja. To še bolj prihaja do izraza v trenutni epidemiološki situaciji, ki vpliva na vsakega izmed nas. V sklopu projekta Spodbujamo prijateljstvo otroke, starše ter mentorje in koordinatorje projekta spodbujamo k razmišljanju in aktivnostim, povezanim z medsebojnimi odnosi. Želimo spomniti na človeško toplino, ljubezen in medsebojno pomoč, ki so neločljivo povezani s prijateljstvom. Tematika je očitno v tem obdobju še posebej izpostavljena, saj v projektu sodeluje rekordno število otrok in mentorjev. Letos zato namenoma ne izpostavljamo zmagovalnih šol in vrtcev, tako kot v preteklih letih, saj so glede na razmere in rekordno število vsi sodelujoči zmagovalci."

Projekt Spodbujamo prijateljstvo je sicer del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja ter se zavzema za pravičnejšo družbo in kakovostnejše življenje vseh ljudi. V družbi BTC že vrsto let svoje poslovanje usmerjajo v duhu trajnostne rasti in družbene odgovornosti. Poleg podpore projekta Spodbujamo prijateljstvo tako sodelujejo tudi pri različnih drugih projektih, s katerimi v sodelovanju s partnerji ustvarjajo številne priložnosti za boljši jutri in lepšo prihodnost za vse.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 00, e-pošta: press.btc@btc.si