O-STA

Uspešno smo zaključili državno tekmovanje iz znanja naravoslovja

Najboljši srednješolski naravoslovci z državnega tekmovanja se bodo udeležili evropske olimpijade eksperimentalne znanosti

Ljubljana, 23. april 2021 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je uspešno zaključila še eno tekmovanje iz znanja. Že novembra 2020 napovedano šolsko tekmovanje iz znanja naravoslovja za dijake prvega in drugega letnika srednjih šol, je bilo zaradi razmer in zaprtja šol prestavljeno na marec 2021. Ko so se ukrepi dovolj sprostili, smo izvedli oba nivoja tekmovanja.

Za zlata in srebrna priznanja se je na 9. državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 71 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, katerih se je udeležilo 264 srednješolcev iz 27 srednjih šol. Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Brest Lenarčič, dijak prvega letnika Šolskega centra Rogaška Slatina. ZOTKS je skupno podelila 11 zlatih, 22 srebrnih in 99 bronastih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti The European Olympiad of Experimental Science (EOES). To bo med 9. in 14. majem 2021 na daljavo gostil madžarski Szeged. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve tričlanski ekipi. Ekipe tekmujejo v znanju in v eksperimentalnem reševanju znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

V ekipi za olimpijado EOES so se uvrstili:

Tekmovalec

Mentor

Srednja šola

Brest Lenarčič

Tanja Ocvirk

Šolski center Rogaška Slatina

Nejc Sušnik

Mojca Tolar

Gimnazija Škofja Loka

Tian Strmšek

Sanja Cvar

II. gimnazija Maribor

Jurij Šuman

Sanja Cvar

II. gimnazija Maribor

Timotej Rebek

Janina Žorž

Gimnazija Nova Gorica

Marija Judež

Matej Rožič

Šolski center Novo mesto,

Srednja elektro šola in tehniška gimnazija

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si

Telefon:

01/425 07 75

031/660 378