O-STA

Zupi in Poglavc s kolesom, dobrodelno okoli Slovenije

Drugič, tokrat v sodelovanju s Slovensko karitas in Društvom Celiac kolesarja Dami Zupi in Alojz Poglavc organizirata kolesarjenje 'Dobrodelno okrog Slovenije' (DOS). Največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, na kratko DOS, se bo pričel 27. 4. 2021 ob 8 uri pred Rotovžem na Glavnem trgu v Novem mestu in končalo 1. 5. 2021 ravno tako na Glavnem trgu v Novem mestu. Celotna trasa je dolga 1225 km in ima 5 etap. Več na povezavi https://dos.si/ Z zbranim denarjem bodo kupili kolesa, ki jih bodo podarili otrokom iz socialno ogroženih družin. Uradni slogan projekta se glasi: "Pot za srečo otrok".

Namesto šolskih potrebščin ali hrane so se tokrat odločili podariti kolesa, ker je opaziti upad gibanja in porast duševnih stisk pri otrocih, na kar je vplivala tudi epidemija. "Žal trendi kažejo, da je preveč predebelih otrok, kar vpliva tudi na njihovo zdravje. Tudi sami opažamo, da je med našimi prejemniki veliko otrok, ki so predebeli in nimajo zdrave prehrane," je pojasnila Helena Zevnik Rozman iz Slovenske Karitas. Otroci iz družin, ki se soočajo z materialno stisko, se težje vključujejo v družbo vrstnikov, še poudari Helena Zevnik Rozman: "Kolo danes namreč ni samo prevozno sredstvo, ampak je tudi sredstvo izražanja, nekega statusa, pripadnosti skupini."

Dobrodelnemu kolesarjenju se bodo pridružili tudi posamezni člani društva Celiac, ki bodo s svojo prisotnostjo ozaveščali ljudi o celiakiji, neozdravljivi bolezni, ki je posledica preobčutljivosti za gluten. V Društvu Celiac so že pred tremi leti opozorili, da je predvsem o njenih težavah in izzivih v Sloveniji še vedno premalo znanega. "V sistemu celiakija še ni prepoznana, kot bi morala biti, predvsem pri odraslih bolnikih. Pri otrocih pa predvsem pri pripravi hrane v vrtcih in osnovnih šolah," je poudaril predsednik društva Goran Makar.

O sami trasi pa je Dami Zupi povedal: "Trasa vožnje v 2021 ostaja enaka, prav tako koncept projekta, edina sprememba je ta, da se kolesarska vožnja ne bo več odvijala nepretrgoma, torej ne tudi ponoči, temveč samo tekom dneva, v 5. zaporednih etapah. Tako, da bo vožnja privabila še več kolesarjev, saj je glavni namen, v duhu dobrodelnosti, privabiti čim več ljubiteljev kolesarstva, ki bi se sicer udeležili vožnje, a jim nočna vožnja dela preglavice in rajši vozijo podnevi. Prav zato se kolesarjenja lahko udeležijo tudi kolesarji z električnimi kolesi, če se bodo držali pravila, da ne bodo prehitevali naju."

Vseh 1.225 km trase DOS-a so takole razdelili na 5:

1. etapa: Novo mesto - Portorož (0 km - 277 km) Novo mesto, Vahta, Metlika, Stari trg ob Kolpi, Kočevje, Ribnica, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Črni Kal, Dragonja, Sečovlje, Lucija.

2. etapa: Portorož - Soča (277 km - 580 km) Portorož, Koper, Dekani, Kozina, Divača, Sežana, Miren Ajdovščina, Predmeja, Godovič, Idrija, Cerkno, Kobarid, Bovec, Soča.

3. etapa: Soča - Prevalje (580 km - 810 km) Soča, Trenta, Kranjske Gore, Jesenice, Kamnik, Črnivec, Mozirje, Ravne na Koroškem, Prevalje.

4. etapa Prevalje - Dobrovnik (810 km - 1.000 km) Dravograd, Maribor, Šentilj, Slovenske Gorice, Radenci, Cankova, Sveti Jurij, Moravske Toplice, Dobrovnik.

5. etapa: Dobrovnik - Novo mesto (1.000 km - 1.225 km) Turnišče, Ormož, Ptuj, Rogatec, Šentjur, Lesično, Podsreda, Brestanica, Krško, Brežice, Cerklje ob Krki, Kostanjevico na Krki, Šentjernej, Ratež, Novo mesto.

Kolesarji, ki se bodo pridružili lahko odvozijo celotno traso DOS-a, torej vseh 5 etap, in si tako prislužijo naziv "DOS Finisher", posamezno etapo, zgolj del posamezne etape ali virtualno spremljajo kolesarjenje preko spletne strani https://dos.si/virtualna-voznja/ Kjerkoli na celotni trasi se lahko pridružite Zupiju ter Poglavcu in vozite z njima. Organizirano bo GPS sledenje, tako da boste lahko v vsakem trenutku videli, kje se kolesarja nahajata.

Celotna vožnja - vseh 5 etap bo tudi televizijsko pokrita in bo potekala v živo z "LIVE" prenosom vseh 5 dni. https://dos.si/tv-live/

Tekom vožnje se bo za otroke pod okriljem Karitas zbiral denar tako, da vsi kolesarji na poti prispevajo minimalno 10 evrov, z SMS-om za vse ki bodo gledali projekt preko live prenosa ZAkolo5 na 1919, večje donacije na TRR Karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: 00 905 Namen: ZA KOLO

VIDEO: 20210420 IZJAVA DAMI ZUPI ORGANIZATOR DOS IN ALOJZ POGLAVC ULTRAMARATONSKI KOLESAR
VIDEO: 20210420 IZJAVA PETER TOMAŽIČ GLAVNI TAJNIK SLOVENSKE KARITAS

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Janez Platiše, arhiv DOS
Video: Janez Platiše