O-STA

Predstavitev nagrajencev KYOTO PRIZE v Oxfordu

Ljubljana, 29.4.2021 - Fundacija Inamori z nagrado Kyoto Prize vsako leto nagrajuje posameznike, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki na področjih naprednih tehnologij, temeljnih znanstvenih disciplin ter umetnosti in filozofije. Lani se je zaradi širjenja nove okužbe s koronavirusom fundacija Inamori, na čelu s predsednikom Shinobujem Inamorijem-Kanazawo odločila, da vsakoletno praznovanje nagrade Kyoto Prize, prestavi za eno leto.

Prestavljena je bila tudi povezana prireditev Kyoto Prize at Oxford, ki naj bi se zgodila 12. in 13. maja 2020. Tako bodo dosežke lavreatov iz leta 2019 - profesorja Ching Tanga, profesorja Jamesa Gunna in gospe Ariane Mnouchkine, proslavili 11. maja 2021. Dogodek bo potekal v spletu, preko sistema Zoom. Na predstavitve se lahko prijavite na spodaj omenjenih povezavah.

Prvi se bo predstavil profesor kemije Ching Tang, nagrajenec s področja naprednih tehnologij. Pionirsko delo profesorja Ching Tanga je privedlo do izuma organskih diod, ki oddajajo svetlobo (OLED), in odprlo nešteto možnosti za njihovo uporabo v zaslonih in razsvetljavi - od televizorjev in pametnih telefonov do pametnih ur in slušalk VR. Virtualna predstavitev z naslovom Znanost o organskih diodah, ki oddajajo svetlobo, se bo začela ob deseti uri. Na dogodek se lahko prijavite na naslovu https://www.kyotoprize.ox.ac.uk/events/ching-tang-science-organic-light-emitting-diodes.

Med 12. In 13. uro bo potekal pogovor z nagrajenci, ki ga bo povezovala Ngaire Woods, dekanja šole Blavatnik School of Government, ki gosti prireditev Kyoto Prize at Oxford. Prijavnico najdete na naslovu: https://www.kyotoprize.ox.ac.uk/events/conversation-kyoto-prize-laureates.

Naslednji se bo predstavil astrofizik, profesor James Gunn, ki je prejel nagrado Kyoto Prize na področju temeljnih znanosti. Profesor James Gunn je zasnoval in vodil raziskavo Sloan Digital Sky, iz katere so nastali najbolj podrobni tridimenzionalni zemljevidi vesolja. Objavil je številne pomembne astrofizične teorije in je močno prispeval k našemu razumevanju vesolja. Na dogodek se lahko prijavite na naslovu https://www.kyotoprize.ox.ac.uk/events/james-gunn-mapping-universe.

Kot zadnja pa se bo predstavila gospa Ariane Mnouchkine, ustanoviteljica in direktorica gledališča Théâtre du Soleil, ki že vrsto desetletij ustvarja mojstrovine z zgodovinsko in politično tematiko. Glede tradicionalnih predstav Vzhoda in Zahoda je gledališka pionirka, katere edinstvena gledališka organizacija se izogiba hierarhičnemu redu. Na dogodek se lahko prijavite na naslovu https://www.kyotoprize.ox.ac.uk/events/ariane-mnouchkine-life-theatre.

#

O nagradi Kyoto Prize
Fundacijo Inamori je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj in danes upokojeni predsednik japonske korporacije Kyocera, ki proizvaja široko paleto elektronskih naprav, izdelkov in komponent iz napredne keramike ter polprevodnikov, s sedežem v Kyotu. Z nagrado Kyoto Prize, Fundacija Inamori vsako leto nagrajuje posameznike, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki na področjih naprednih tehnologij, temeljnih znanstvenih disciplin ter umetnosti in filozofije.

Prejemniki prestižnih nagrad so bili v 32-letni zgodovini številne prominentne osebnosti, med drugimi pokojna koreografinja Pina Bausch, filozof Jürgen Habermas, japonski modni oblikovalec Issey Miyake, francoski skladatelj Pierre Boulez, umetnika Maurice Béjart in Roy Lichtenstein, primatologinja Jane Goodall in molekularni biolog Yoshinori Ohsumi, ki je leta 2016 za svoje raziskave prejel tudi Nobelovo nagrado.

O podjetju Kyocera Document Solutions Europe B.V.

Kyocera Document Solutions Europe B.V. je skupina podjetij v lasti Kyocera Document Solutions Inc., vodilnega ponudnika rešitev za upravljanje z dokumenti s sedežem v Osaki na Japonskem. Portfelj družbe vključuje zanesljive in okolju prijazne večopravilne naprave in tiskalnike ter poslovne aplikacije in svetovalne storitve, ki strankam omogočajo optimizacijo in upravljanje delovnega toka dokumentov ter izboljšanje učinkovitosti. S strokovnim znanjem in kulturo sočutnega partnerstva, je cilj podjetja pomagati organizacijam izkoristiti znanje, ki spodbuja razvoj in prinaša spremembe.

Kyocera Document Solutions Inc. je ena od ključnih družb, ki sestavljajo korporacijo Kyocera Corporation, vodilnega dobavitelja polprevodniških paketov, industrijskih in avtomobilskih komponent, elektronskih naprav, sistemov za proizvodnjo sončne energije in mobilnih telefonov. V poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca 2018, je konsolidirana neto prodaja podjetja Kyocera znašala 1,58 bilijona jenov (približno 14,9 milijarde USD). Kyocera se je uvrstila na seznam "Derwent Top 100 Global Innovators 2018-19", ki ga izdaja Clarivate Analytics in je na Forbesovi lestvici največjih javnih delnic na svetovnem trgu "Global 2000" uvrščena na 612 mesto. Več informacij je na voljo na spletni strani www.kyoceradocumentsolutions.si.

O podjetju Xenon forte

Podjetje Xenon forte sodeluje s Kyocero že od leta 1989, status nacionalnega distributerja je pridobilo leta 1997, julija 2002 pa postalo njen direktni partner. Skupaj s podjetji Xenon forte - Zagreb d. o. o., Xenon forte Sarajevo d. o. o. in Xenon forte Montenegro d. o. o. skrbi za marketing, tehnično podporo in distribucijo izdelkov Kyocera Document Solutions v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori. Osnovna dejavnost podjetja razvoj in prodaja rešitev za upravljanje z dokumenti, kar zagotavlja odlično osnovo za razvoj uporabniških storitev, tehnično podporo in razvoj aplikacij za podjetje Kyocera.