O-STA

Air France opravil prvi čezoceanski let s trajnostnim gorivom, ki je v celoti proizvedeno v Franciji

Letalska družba Air France-KLM je združila moči s podjetji Total, Groupe ADP in Airbus in izvedla prvi čezoceanski let s trajnostnim gorivom, v celoti proizvedenim v Franciji. 18. maja popoldne je tako s pariškega letališča Paris-Charles de Gaulle proti Montrealu prvič poletelo letalo Air France, napolnjeno s trajnostnim gorivom, ki je bilo v celoti proizvedeno v Franciji.

Air France-KLM, Total, Groupe ADP in Airbus so se združili v zasledovanju skupnega cilja - razogljičenje zračnega prometa ter razvoj oskrbovalne verige s trajnostnim gorivom v Franciji. Biogorivo, s katerim so opravili prvi čezoceanski let, je bilo narejeno iz odpadkov in ostankov, pridobljenih iz krožnega gospodarstva - iz odpadnega jedilnega olja, ki so ga predelali v biorafineriji na jugu Francije.

Prvo trajnostno letalsko gorivo, proizvedeno v Franciji, je s strani Mednarodnega sistema za trajnostni razvoj in certificiranje ogljika prejelo tudi certifikat ISCC-EU. S 16-% mešanico goriva so namreč na letu, ki ga je opravila letalska družba Air France-KLM, zmanjšali izpuste CO2 za kar 20 ton.

Air France-KLM je pionir na področju testiranja trajnostnih letalskih goriv. KLM je prvi let s trajnostnim gorivom opravil leta 2009. Med letoma 2014 in 2016 pa je Air France v sodelovanju s Total opravil 78 letov z 10-odstotno mešanico trajnostnega goriva. Letalska družba Air France-KLM namerava v prihodnjih letih še okrepiti svoj položaj na področju trajnostnih letalskih goriv ter hkrati prispevati k raziskavam na področju prihodnjih generacij letal.

Več informacij: https://bit.ly/3u4gklj