O-STA

Zaživela prva kontejnerska pivovarna

Prva mobilna pivovarna z navodili za uporabo in recepti za pivo

Oglejte si: Virtualna predstavitev 360°

Prihajajoči sončni dnevi kar kličejo po degustaciji najstarejše in najbolj priljubljena alkoholne pijače na svetu. Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi, takoj za vodo in čajem. Pivo je bilo v zgodovini poznano že starim Egipčanom in Mezopotamcem, četudi so bila njihova piva popolnoma drugačna od današnjih.

Za vse bolj zahtevne pivoljube je slovensko podjetje SK Škrlj skupaj s podjetjem Dematech, zastopnikom za Južno Afriko, zasnovalo in ustvarilo prvo trendovsko mobilno kontejnersko pivovarno CUBE2BREW. Pred kratkim je ta opravila svojo prvo daljšo pot, in sicer do sejmišča v Nürnbergu, kjer je bila predstavljena na mednarodnem pivovarskem sejmu Brau Beviale. Mini pivovarna v kontejnerju je bila na sejmu deležna velikega zanimanja obiskovalcev.

15 ton težka pivovarna lahko proizvede 10.000 litrov piva vsak mesec. Sestavljena je iz pivovarskih procesnih posod ter posod za vodo, ki so med seboj povezane s skupnim podestom. Odlikuje jih modern in hkrati funkcionalen design. Prostor za varjenje piva je sestavljen iz varilnice in posode za vodo, prostora s posodami za fermentacijo in zorenje piva, točilnega pulta in prostora z napravami (hladilnik, kompresor, filtri za vodo...) Vse posode, pomembnejši priključki ter centralna krmilna enota so enostavno dostopni s skupnega podesta. Pivovar ima tako pregled nad celotnim dogajanjem, nadzor vseh faz pivovarskega procesa poteka nemoteno, brez odvečnih poti.

Kapaciteta pivovarne je 40 HL, vendar pa je dejanska zmogljivost varilnice odvisna od tega kakšno pivo in koliko različnih vrst piva želimo variti, predvsem pa od števila razpoložljivih posod za fermentacijo in zorenje.

Po namestitvi je pivovarna pripravljena za takojšnji zagon. Priključite jo na električno napajanje, uredite dovod čiste vode ter poskrbite za odstranjevanje odpadne vode in drugih odpadkov, v skladu z okoljskimi zahtevami.

Pivo je alkoholna pijača, pripravljena z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev, ki s pomočjo encimov nastanejo iz škroba, katerega vir so običajno različna slajena in neslajena žita. Za varjenje piva se najpogosteje uporablja ječmen, uporablja pa se tudi pšenica, koruza, riž in proso..

Pivovarna omogoča raztapljanje sladkorja tudi za proizvodnjo brezalkoholnih pijač in sokov. Podjetje pa poleg dizajnerske namestitve pivovarne nudi tudi usposabljanje operativnega osebja. Prednost montažne pivovarne ni le, da lahko s proizvodnjo začnete takoj po namestitvi, ampak jo lahko tudi kadarkoli prenesete na drugo lokacijo. Proizvodnja poteka brez odpadne embalaže. S skrbno zasnovanimi prostori se podjetje lahko pohvali tudi z zmanjšanjem ogljičnega odtisa, oziroma izpuhi CO2 v ozračje.

Podjetje Škrlj, ki se lahko pohvali s prvo trendovsko mobilno kontejnersko pivovarno, je sicer nastalo pred več kot petdesetimi leti z izdelavo puhalnikov za seno. V osemdesetih letih so morali posodobiti posode v svoji vinski kleti. Za tisto okolje in čas je bila posodobitev revolucionarna, saj posod niso izdelali iz lesa, temveč iz nerjaveče pločevine. Nov mejnik so zabeležili z izdelavo prototipa pnevmatske stiskalnice za grozdje. Kasneje so pivovarski program razširili na proizvodnjo varilnic piva in kmalu v proizvodnjo uvedli dva varilna robota. Danes so najbolj prepoznavni po prvih sodobnih napravah za superkritično ekstrakcijo, izredno pomembne v prehrambeni in farmacevtski industriji.


V primerjavi s kompaktnimi varilnicami so mikropivovarne primernejše za pivovarje, ki proizvajajo večje količine piva, za prodajo na tržišču. Pri povečani proizvodnji piva, se poleg kakovostnega proizvoda, za pomembne dejavnike izkažejo tudi ekonomična poraba energije, vode in delovne sile, dober pregled nad delovnim prostorom ter enostavno upravljanje procesov.


Pivo ni zgolj alkoholna pijača. Številne raziskave so namreč pokazale, da v zmernih količinah blagodejno vpliva na naše zdravje, nekaterim pa služi tudi kot peneča kopel, nadomestek balzama za lase ali utrujena stopala. Nekateri s hmeljem polnijo vzglavnike. Vonj hmelja naj bi pomagal zaspati. Pivo je prav tako diuretik, pomaga izpirati ledvice in mehur, pomaga pa tudi pri pomiritvi razdraženega želodca.

Pa na zdravje!

Nuša Jezeršek