O-STA

Jubilejna 40. Franja se že ogreva...

Organizatorji Maratona Franja BTC City - Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev - so na današnji novinarski konferenci napovedali jubilejno 40. izvedbo tega kolesarskega praznika, ki se bo letos odvijal drugi junijski vikend, od 12. do 13. junija 2021. Maraton, ki se že 19 let zapored odvija ob generalnem pokroviteljstvu družbe BTC, bo potekal ob upoštevanju vseh potrebnih covid ukrepov, navodil zdravstvene stroke in Mednarodne kolesarske zveze.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z dolgo tradicijo v Sloveniji in del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series. Letošnja 40. izvedba bo vključevala pet preizkušenj različnih zahtevnosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), Barjanka Hervis (83 km), IKEA Family družinski maraton (25 km) in Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1200 m). V letošnjem programu je tudi start zadnje (pete) etape Dirke po Sloveniji v BTC City Ljubljana; celotna etapa bo potekala po trasi male Franje in se zaključila v Novem mestu.

O priljubljenosti Franje med slovenskimi ljubitelji kolesarjenja priča podatek, da so 1. junija organizatorji zabeležili skupno že preko 2700 prijav za malo, veliko, družinsko in otroško preizkušnjo ter Barjanko. Letošnji jubilejni maraton poteka pod sloganom "Od Franje do Toura" in s tem širi sporočilo o Franji kot zibelki slovenskih kolesarskih šampionov kot je Tadej Pogačar, ki je v lanskem letu osvojil najprestižnejšo dirko Tour de France in je svojo kolesarsko pot pričel prav v KD Rog in na Franji.

BTC City Ljubljana bo tudi letos osrednje prizorišče Maratona Franja. Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC, ki že 19. leto zapored podpira ta dogodek kot generalni sponzor, ob napovedi jubilejne izvedbe izpostavlja: "Maraton Franja zaseda posebno mesto v družbi BTC in v Sloveniji. Leto 2003, ko smo v BTC postali podporniki maratona, smo lahko komaj slutili izjemen potencial, ki se je skrival v njej. Danes, ob njeni 40. izvedbi, smo lahko ponosni. Franja je v vseh teh letih vedno znova dokazala svojo energijo povezovanja, vztrajnosti, ambicioznosti, ljubezni do športa in narave. V zadnjem letu je k svojim vrednotam dodala tudi trdoživost. Posebej nas veseli, da to energijo čutimo ne le organizatorji, ampak tudi tisoči zvesti udeleženci maratona ter številni podporniki in prijatelji Franje. Ob jubileju Franji želimo tako kot najboljšim prijateljem - še na mnoga leta. Naj ostane z nami in nam s svojo energijo pomaga ohranjati normalnost v novi realnosti."

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City in športni direktor Ale BTC Ljubljana, je ob 40. ponovitvi Maraton Franja ponosen na organizacijsko odličnost in podporo številnih prijateljev kolesarstva: "Vsi organizatorji smo ponosni, da letos s Franjo praznujemo 40. rojstni dan. Da je zamisel, ki je zrasla v glavah nekaj zagnanih posameznikov pred več kot 40 leti, prerasla v prireditev s preko 7.000 tekmovalci v običajnem letu in z 2.000-člansko organizacijsko ekipo. Ponosni smo, da je to postala velika zgodba, ki povezuje in navdihuje ne le tekmovalce, ampak tudi številne partnerje in prijatelje kolesarjenja. In vztraja tudi ob izrednih okoliščinah. Ne pozabimo: prireditev, kot je Franja, že ob "običajnih" razmerah predstavlja izjemen organizacijski in logistični izziv. Njena izvedba v času epidemije pa v formulo doda še elemente zaščitnih ukrepov. Zato posebna zahvala tisočim prostovoljcem in podpornemu osebju, ki bodo prihodnji vikend skrbeli za varno in prijetno jubilejno "Franjanje" po Sloveniji."

Organizacijske priprave letošnjega maratona potekajo v sodelovanju s pristojnimi inštitucijami za javno zdravje, saj je cilj organizatorjev zagotoviti varnost pred okužbami tako med tekmovalci kot podpornim osebjem. Več o ukrepih lahko udeleženci Franje izvedo na: www.franja.org.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, ob jubilejni Franji izpostavlja: "Franja je praznik vseh nas, ki jo soustvarjamo in ji iz leta v leto dajemo energijo. Je odličen dokaz pomembnosti sodelovanja in timskega dela, ki sta nepogrešljiva spremljevalca zmagovalcev. Vsi predstavniki organizatorjev, na tisoče udeležencev in prostovoljcev ter številni podporniki in partnerji - vsi mi smo del široke platforme, ki se gradi okrog Franje. Slednja je tudi sinonim za vrednote vseh športov in športnikov - vztrajnost, disciplino, pogum, srčnost, sodelovanje in spoštovanje. V družbi BTC delimo te vrednote in širimo duh Franje skozi podporo številnih športnih organizacij in športnikov iz različnih disciplin. Prav zaradi njenih vrednot je družba BTC leta 2003 začutila neustavljivo povezanost s Franjo, njeno skladnost z našo poslovno strategijo in družbeno-odgovorno naravnanostjo. Zato Franji vsako leto znova nudimo ne le finančno, temveč tudi obsežno organizacijsko podporo, vključno s kadrovskimi resursi in lastno infrastrukturo. Za BTC je Franja zgodba o partnerstvu, v kateri zmagujemo vsi."

Zaradi omejitev, ki jih še vedno narekuje epidemija, bo ob maratonu potekal skromnejši spremljevalni program, vendar bo klub temu Tadej Pogačar pozdravil udeležence Franje na startu v BTC Cityu Ljubljana.

Od davnega julija 1982, ko je po progi Franje zapeljalo prvih 700 kolesarjev, je do danes Maraton Franja BTC City v dosedanjih 39 izvedbah skupno gostil več kot 160.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. V letu 2020 je bila Franja edini UCI Gran Fondo kolesarski maraton v svetovni seriji, ki je bil izveden v času pandemije. Udeležba v zadnjih nekaj letih (iz izjemo leta 2020) presega 7.000 kolesarjev in kolesark, več kot 100.000 navijačev ter več, kot 2.000 članov organizacijske ekipe letno. Spodbuden je podatek o krepitvi ženske udeležbe na Franji, ki je v zadnjih letih (z izjemo leta 2020) že presegla 25 % vseh udeležencev letno. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev, kot spodbujanju rekreativnega športa za vse generacije.

Na jubilejno Franjo se bodo podali tudi Roman Blatnik, Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Jože Dovžan, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš in Ferdinand Vičič, kolesarji, ki so odpeljali vseh 39 maratonov Franja.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na http://www.franja.org/.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 00, e-pošta: press.btc@btc.si