O-STA

BTC City Ljubljana bogatejši za novo skulpturo "Vklenjena nimfa"

V četrtek, 3. junija, so v BTC Cityju Ljubljana razkrili novo skulpturo "Vklenjena nimfa" avtorja Andreja Grabrovca - Gaberija. Ta je umeščena v prenovljeno krožišče na južnem delu Dvorane A ter predstavlja del umetniške poti po BTC Cityju, ki sedaj povezuje 13 navdihujočih skulptur. Družba BTC s postavitvijo nove skulpture med ulice BTC Cityja Ljubljana nadaljuje tradicijo galerije na prostem. Ta pomembno prispeva k bogatitvi in humanizaciji prostora ter umetnost približuje ljudem, saj je na ogled vsem obiskovalcem, ki se v BTC City radi vračajo tudi zaradi kulturnih vsebin.

Vklenjena nimfa je poleg Matere zemlje in Renskih nimf tretja skulptura Andreja Grabrovca - Gaberija umeščena v BTC City in predstavlja že 13. umetnino v poslovnem, nakupovalnem, kulturnem, rekreativnem in zabaviščnem središču. Vklenjena nimfa je ena od umetnikovih stvaritev, ki postavlja žensko v javni prostor ter opozarja na nujnost prenove odnosa do ženske za ohranitev njene lepote in miline. Predstavlja nimfo Ballerino, v katero se je nekega dne zaljubil faun Genius in jo želel osvojiti s svojimi mišicami ter močnim telesom. Nimfa Ballerina se ni pustila osvojiti, saj je njegovo srce prepoznala kot šibko. Fauna Geniusa je to tako prizadelo, da jo je iz maščevanja dal vkleniti na vrh skale.

Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC, ob novi umetniški pridobitvi izpostavlja odprto naravnanost družbe BTC za razvoj BTC Cityja kot mesta umetnosti in kulture: "BTC City ni le zeleno mesto, ampak tudi mesto umetnosti in kulture. V umetnosti iščemo ustvarjalno moč in navdih za lastno preobrazbo in razvoj. Hkrati verjamemo, da umetnost in kultura ustvarjata dodano vrednost in pomembno prispevata k širšemu družbenemu razvoju. Počaščeni smo, da smo v našem središču umetniško pot oplemenitili s še eno stvaritvijo umetnika Gaberija. S postavitvami skulptur na javnih površinah želimo v družbi BTC umetnost približati našim obiskovalcem, hkrati pa s takšnimi projekti podpiramo in skrbimo za prepoznavnost umetniških del slovenskih umetnikov."

Vklenjena nimfa se je pridružila skulpturam najvidnejših slovenskih umetnikov, umeščenih v urbani prostor - v BTC Cityju Ljubljana. V njem se lahko obiskovalci zbližajo z umetnostjo in doživijo BTC City kot mesto kulture ob sprehodu med navdihujočimi stvaritvami naslednjih umetnikov: Mik Simčič, Andrej Grabrovec - Gaberi, Gregov Joakim, Drago Tršar, Andrej Ajdič, Tadej Torč, Matija Suhadolc in Marko Pogačnik.

Umetnik Andrej Grabrovec - Gaberi je ob otvoritvi svoje tretje skulpture v BTC Cityju izpostavil pomen sodelovanja med umetnostjo in podjetji ter podpore ženski energiji: "V družbi BTC so prepoznali priložnost postavljanja umetnosti v javni prostor. Na ta način umetnine postanejo tudi del javnosti. Hvaležen sem za sodelovanje z družbo BTC, ki s svojim ravnanjem nadaljuje maniro iz renesanse, ko so prestižne družine podpirale umetnike, tako da lahko mi še danes, več stoletij kasneje uživamo v njihovih umetninah. Vklenjena nimfa je posvečena čudoviti ženski energiji. Spodbuja nas k razmisleku o odnosih med moškimi in ženskami in o tem, kako pomembna sta moč in odločnost moškega srca."

Umetnost in družba BTC sta na poseben način povezani že več desetletij. V družbi BTC spodbujajo umetnike in umetnost ter skrbijo za razvoj kulture v Sloveniji skozi podporo številnim projektom, umetnikom, kulturnim institucijam in dogodkom. BTC City Ljubljana je tako skozi leta postal stičišče ustvarjalcev, podpornikov in ljubiteljev ustvarjalnosti ter tudi galerija umetnin na prostem. Preplet podjetniških in kulturnih vsebin v BTC Cityju je unikum v poslovno-nakupovalnih središčih po svetu. Največji doprinos h kulturnemu dogajanju predstavlja gledališče SiTi Teater BTC, ki je lani slavilo 20-letnico obstoja. Ta kulturni hram vsako leto z več kot 300 domačimi in tujimi predstavami polepša dneve okoli 35.000 obiskovalcem vseh generacij. Prispevek družbe BTC razvoju kulture in umetnosti v Sloveniji se odraža tudi v zbirki umetniških del, ki vključuje že več kot 400 brezčasnih umetnin in se stalno dopolnjuje. Cilja širitve slovenskega in mednarodnega kulturnega prostora ter kulturno ozaveščanje ljudi sta družbo BTC povezala tudi z Zavodom AAMI. Skupaj odkrivajo nove možnosti za spodbujanje umetniškega delovanja, za predstavitev umetnosti na javnih mestih ter za predstavitev in delovanje vseh, tako mladih kot tudi že uveljavljenih, domačih in tujih umetnikov.

Kipar in monumelist Andrej Grabrovec - Gaberi sodi med ugledna imena mariborske, slovenske in evropske likovne ustvarjalnosti. S svojimi kiparskimi deli krasi številne javne prostore evropskih držav. Posebej izstopajo njegova dela v okviru projekta Evropski univerzitetni mostovi. Tega sestavljajo skulpture, ki krasijo evropske prestolnice in druge javne prostore; številne so postavljene pred starimi evropskimi univerzami. Dve deli tega opusa - Mati zemlja in Renske nimfe - stojita v BTC Cityju Ljubljana. O pomembnosti njegovih del priča visoka nagrada Arthurja Leduca, ki jo je umetnik prejel maja 2019 na razstavi v pariškem Grand Palaisu za izredne dosežke na področju skulpture za Temido in Dikio. Kot tretji slovenski umetnik in prvi slovenski kipar je prejel visoko priznanje Mention, ki ga za svetovne dosežke na likovnem področju podeljuje združenje francoskih likovnih umetnikov. Umetnik Andrej Gabrovec - Gaberi živi in ustvarja v Ljubljani, Mariboru in Zagrebu.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 00, e-pošta: press.btc@btc.si