O-STA

Cerro Dominador podjetja EIG zagnal koncentrirano termalno sončno elektrarno v Čilu

Prva koncentrirana termalna sončna elektrarna v Latinski Ameriki bo zagotovila 100% obnovljivo energijo vsak dan, 24 ur na dan

Elektrarna bo čilskemu elektroenergetskemu sistemu zagotovila prožno, zanesljivo in varno energijo

WASHINGTON, ZDA - (BUSINESS WIRE) - Podjetje EIG, eden vodilnih institucionalnih vlagateljev na globalnem energetskem trgu in eden vodilnih vlagateljev v infrastrukturo, je danes sporočilo, da so po uspešni sinhronizaciji s čilskim elektroenergetskim sistemom zagnali sončno elektrarno Cerro Dominador. Cerro Dominador je v stoodstotni lasti skladov, ki jih upravlja EIG.

Elektrarna je postavljena v osrčju puščave Atacama v Čilu, na eni najboljših lokacij za proizvodnjo sončne energije na svetu. Sestavljata jo koncentrirana termalna sončna elektrarna z močjo 110 MW, ki stoji poleg fotovoltaične elektrarne z zmogljivostjo 100 MW, ki deluje že od leta 2017. Koncentrirana termalna sončna elektrarna uporablja najsodobnejšo tehnologijo - z energijo sonca segreva tekočo sol, ki se nato hrani v velikih zbiralnikih za proizvodnjo elektrike s parno turbino. Ta tehnologija zagotavlja do 17 ur in pol skladiščenja energije, s čimer omogoča proizvodnjo stoodstotno obnovljive energije vsak dan, 24 ur na dan. Sončni kompleks lahko zmanjša izpuste ogljikovega dioksida za približno 640 tisoč ton letno in proizvede dovolj energije za približno 380 tisoč gospodinjstev.

Predsednik in glavni izvršni direktor podjetja EIG R. Blair Thomas je dejal: "Ponosni smo, da smo podprli ta revolucionaren projekt, ki bo čilskemu elektrogospodarstvu dal prožno, varno in zanesljivo obnovljivo energijo in veliko prispeval k zmanjšanju izpustov CO2 v Čilu. Projekt je povsem v skladu s cilji in prioritetami podjetja ESG, s proizvodnjo čiste, zanesljive in poceni energije pa pomaga graditi temelje za nizkoogljično prihodnost. Nadaljevali bomo z vlaganji v nove projekte koncentriranih termalnih sončnih elektrarn v Čilu in drugje po svetu."

Cerro Dominador je obeležil zagon sončne elektrarne s slovesnostjo v elektrarni, ki so se je udeležili čilski predsednik Sebastian Pinera, minister za energetiko in rudarstvo Juan Carlos Jobet, okoljska ministrica Carolina Schmidt in drugi visoki predstavniki čilske vlade. Na slovesnosti sta bila tudi glavni izvršni direktor podjetja EIG R. Blair Thomas in glavni izvršni direktor podjetja Cerro Dominador Fernando Gonzalez.

O družbi EIG
EIG je eden izmed vodilnih vlagateljev v globalnem energetskem sektorju, ki je na dan 31. marca 2021 upravljal z 21,7 milijarde dolarjev. EIG je specializiran za zasebne naložbe v energetiko in energetsko infrastrukturo na globalni ravni. V svoji 39-letni zgodovini je v energetski sektor vložil več kot 37 milijard dolarjev v več kot 370 projektov ali družb v 37 državah na šestih celinah. Med njegove stranke spadajo številne vodilne pokojninske družbe, zavarovalnice, skladi, fundacije in državni premoženjski skladi v ZDA, Aziji in Evropi. EIG ima sedež v Washingtonu, D.C. in podružnice v Houstonu, Londonu, Sydneyju, Rio de Janeiru, Hongkongu in Seulu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran podjetja www.eigpartners.com.

O Cerro Dominador
Cerro Dominador je lastnik sončne elektrarne Cerro Dominador z zmogljivostjo 210 MW, ki združuje fotovoltaično elektrarno z močjo 100 MW in prvo koncentrirano termalno sončno elektrarno v Latinski Ameriki z močjo 110 MW in s 17,5-urnim potencialom skladiščenja elektrike. Podjetje, ki je v lasti skladov, ki jih upravlja EIG, z razvojem projektov obnovljive energije sodeluje v prizadevanjih za spremembo energetske matrice. Z inovacijami ustvarja projekte obnovljive energije ki so prožni, izvedljivi in trajnostni.

Za ogled izvorne različice sporočila na businesswire.com obiščite https://www.businesswire.com/news/home/20210608005202/en/

Kontakti

Za medije:
EIG
Sard Verbinnen & Co.
Kelly Kimberly / Brandon Messina
+1 212-687-8080
EIG-SVC@sardverb.com

Cerro Dominador
María José López
mjlopez@cerrodominador.com
Corporate Affairs Director
Cerro Dominador

Vir: EIG

Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.