O-STA

Franja: več kot maraton. Zgodba, ki z zmagovalno energijo povezuje in navdihuje prijatelje kolesarstva že 40 let

Sporočilo za medije

Ljubljana, 14. junij 2021

Franja: več kot maraton. Zgodba, ki z zmagovalno energijo povezuje in navdihuje prijatelje kolesarstva že 40 let

Minuli vikend, 12. in 13. junija 2021, je cela Slovenija dihala s kolesarji, udeleženci jubilejnega 40. Maratona Franja BTC City, ki ga organizira Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev. V obeh dneh se je več kot 4000 udeležencev vseh generacij iz 20 držav preizkusilo na petih progah. Gre za največji kolesarski praznik za rekreativne kolesarje, ki je del svetovne serije UCI Grand Fondo World Series in šteje za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo letos od 13. do 15. avgusta v Sarajevu. Maraton, ki se že 19 let zapored odvija ob generalnem pokroviteljstvu družbe BTC, je potekal ob upoštevanju vseh potrebnih covid ukrepov, navodil zdravstvene stroke in Mednarodne kolesarske zveze.

Maraton Franja BTC City je športni dogodek z najdaljšo tradicijo v svetovni serij UCI Gran Fondo World Series in tudi v Sloveniji. Letošnja 40. izvedba je vključevala pet preizkušenj različnih zahtevnosti. Najbolj ambiciozni kolesarji so se podali na Veliki Maraton Franja BTC City (156 km) in Triglav Mali Maraton Franja (97 km). Ljubitelji zelenega objema narave so uživali na Hervis Barjanki (83 km). Družine so se podale na IKEA Family družinsko-šolski maraton (25 km), najmlajši pa so okusili Franjo na Vzajemkovem otroškem kolesarskem izzivu (1200 m). Poseben del letošnjega programa je bil start zadnje (pete) etape Dirke po Sloveniji v BTC City Ljubljana, ki je potekala po trasi Male Franje in se zaključila v Novem mestu.

Sodeč po udeležbi je bila letošnja jubilejna Franja, ne glede na ukrepe za zajezitev epidemije, težko pričakovana. Med njimi so bili številni zvesti kolesarji, ki že več desetletij ne izpustijo Franje iz svojega koledarja in so odpeljali vseh 40 maratonov, kot so: Roman Blatnik, Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Jože Dovžan, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš in Ferdinand Vičič

Letošnji jubilejni maraton poteka pod sloganom "Od Franje do Toura" in s tem širi sporočilo o Franji kot zibelki slovenskih kolesarskih šampionov, kot je Tadej Pogačar, ki je svojo kolesarsko pot pred 12 leti pričel prav v KD Rog. Eden posebnih utrinkov je bil Tadejev pozdrav udeležencem na startu Franje in zahvala KD Rog, kolesarjem pa je v kolesarskem žargonu, kot se spodobi za velike dirke, dejal: "Nagon'te se!"

BTC City Ljubljana je bil tudi letos osrednje prizorišče Maratona Franja. Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC, ki že 19. leto zapored podpira ta dogodek kot generalni pokrovitelj, je po izvedbi 40. Franje navdušen: "Franja je minuli vikend ob svoji 40-letnici blestela tako, kot zna le ona. Ob pogledu na tisoče navdušenih udeležencev vseh generacij, ki so komaj čakali na spust štartne zastavice, in ob zavzetosti približno dvatisočglave organizacijske ekipe nihče ne more ostati ravnodušen. Predvsem dolgoletni podporniki Franje smo ob letošnjem jubileju podoživljali številne izzive, negotovosti, prigode in tudi obilo lepih utrinkov iz dosedanje Franjine zgodbe. In najlepše je, da si lahko danes rečemo: prav smo imeli, da smo se odločili za Franjo in da smo vztrajali. Ker to, kar Franja danes je, so najlepše sanje. Vsi skupaj - organizatorji, udeleženci, številni podporniki in prijatelji kolesarjenja - soustvarjamo zgodbo, ki je večja od nas samih. Lepota te zgodbe pa je, da ne gre več le za tekmovanje in končni rezultat, ampak mnogo več. Franja med nas vsako leto znova širi energijo povezovanja, vztrajnosti, ambicioznosti, srčnosti, ljubezni do športa in narave. In s takšno energijo smo zmagovalci vsi. Ob Franjinem rojstnem dnevu tako njej kot nam želim, da bi to zmagovalno energijo ohranjali še mnoga leta."

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City, je ob 40. ponovitvi Maratona Franja ponosen: "Jubilejna Franja je za nas organizatorje precej čustvena, saj je v 40 letih zbrala ogromno lepih spominov, anekdot, žrtvovanja in veselja. Predvsem pa je stkala trdna prijateljstva. Zato je bil minuli vikend za nas vikend veselja in ponosa, da smo na tej poti vztrajali, kljub številnim preizkušnjam. Letošnji slogan je zato zelo dobro izbran, saj brez Franje še marsičesa drugega ne bi bilo: ne uspehov KD Rog, ne slovenskih kolesarskih šampionov. Hvaležen in ponosen sem, da lahko soustvarjam to zgodbo skupaj s podporniki, kot sta družba BTC in Mestna občina Ljubljana, z ostalimi občinami na trasah ter drugimi nepogrešljivimi členi organizacijske ekipe in sponzorji. Zagotovo je nekaj: po letošnji Franji imamo še večji zagon za naslednjih štirideset."

Aleks Štakul, predsednik KD Rog, je po uspešno zaključeni Franji izpostavil: "Štiri desetletja smo uspešno prekolesarili. Zmogli smo in zmagali, ker nas povezujejo tovarištvo, prijateljevanje, pogum, solidarnost in vztrajnost. Vrednote in vrline vsakega udeleženca Franje, ki nadaljuje in neguje njeno zgodovinsko izročilo in poslanstvo. Je naša zvezda, ki večno sije in nikoli ne ugasne."

Organizacijske priprave letošnjega maratona so potekale v sodelovanju s pristojnimi institucijami za javno zdravje. Za vse udeležence so veljali previdnostni covid ukrepi: pred startom so udeleženci nosili zaščitne maske, dezinficirali roke in upoštevali varnostno razdaljo med kolesi, nedeljski udeleženci pa so morali predložiti še potrdilo hitrega testa ali potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. Organizatorji so udeležencem omogočili izvedbo hitrih testov v petek in soboto na prireditvenem prostoru.

Letošnji kolesarski praznik, pa tudi vsi dosedanji, ne bi bili izvedljivi brez zvestih in zavzetih podpornikov. V okviru spremljevalnega programa je zato Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora 40. maratona Franja BTC City, podelil plaketo Tadeju Pogačarju in še trem zaslužnim posameznikom: Tonetu Fornezziju Tofu, "očetu" ideje za Maraton Franja, Janezu Winklerju, ki je s policijsko podporo omogočil izvedbo prvega maratona v letu 1982 in je bil dolga leta predsednik organizacijskega odbora, ter Zoranu Jankoviću, županu MOL. Organizatorji se iskreno zahvaljujejo za podporo vsem ostalim občinam in lokalnim skupnostim na vseh trasah maratona ter sponzorjem iz vrst podjetij. To so: Hervis, IKEA, Vzajemna, Telekom Slovenije, Športna Loterija, Krka, Delo, Europlakat, Triglav Skladi, Medex, MDM, Spar, Bičikleto, Kobal transporti, Zott, Generali, Scott, Dana, Peugeot, Mercedez Benz, Spletnik, Dolinšek, Slovenske novice, Polycom, Barilla, RTV Slovenija, Astoria, Mizarstvo Peklenk Boris, Gran Cereale, Camera, Dvig, Knoppers, Banem, Združenje šoferjev avtomehanikov Žiri, Kolektor, Plinovodi, agencija Nicha. Prav tako gre zahvala številčnemu podpornemu osebju: policiji, rediteljem, varnostnikom, gasilcem, civilni zaščiti, zdravstvenemu osebju in številnim prostovoljcem.

Zgodba Maratona Franja se je začela pisati v 80. letih prejšnjega stoletja. Ideja za Maraton Franja je vzniknila v glavah legende slovenskega in jugoslovanskega kolesarstva Zvoneta Zanoškarja in velikega ljubitelja kolesa in športa nasploh, vselej polnega izvirnih idej, Toneta Fornezzija Tofa. Kot preizkušeni kolesarski maček je imel slednji traso začrtano že leta 1978. Skupaj z Zvonetom Zanoškarjem in takratnima vrhunskima kolesarjema Roga Andrejem Žavbijem ter Vinkom Polončičem so traso prevozili leto dni kasneje. Ob počitku v Cerknem se jim je ob pogledu na smerno tablo "Bolnišnica Franja" utrnila zamisel, naj maraton nosi ime partizanske bolnišnice in njene vodje, zdravnice dr. Franje Bojc Bidovec, saj v kolesarstvu prevladujejo vrline tovarištva, vztrajnosti, plemenitosti, poguma in odločnosti. Prvi uradni Maraton Franja se je zgodil julija 1982, ko je po progi zapeljalo prvih 700 kolesarjev. Do danes je Maraton Franja BTC City v dosedanjih 40 izvedbah skupno gostil več kot 164.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. V letu 2020 je bila Franja edini UCI Gran Fondo kolesarski maraton v svetovni seriji, ki je bil izveden v času pandemije. Udeležba v zadnjih nekaj letih (z izjemo leta 2020 in 2021) presega 7000 kolesarjev in kolesark, več kot 100.000 navijačev ter več kot 2000 članov organizacijske ekipe letno. Spodbuden je podatek o krepitvi ženske udeležbe na Franji, ki je v zadnjih letih že presegla 25 % vseh udeležencev letno. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za vse generacije.

Dodatne informacije:
BTC d.d., Maja Oven, Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;
tel.: 01 585 13 00, e-pošta: press.btc@btc.si