O-STA

Skupina Hisense Europe zastavila visoke cilje

Velenje, 15. junij 2021 - Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol se je v začetku tedna sestal z vodstvom družbe Gorenje ter skupine Hisense Europe. V okviru obiska je podpisal pogodbo o nakupu zemljišča ob Spominskem centru '91, ki bomo namenili za izgradnjo Parka državnosti. Župan si je ogledal proizvodno halo televizorjev, v kateri na štirih linijah okrog 700 zaposlenih dnevno sestavi med 6 in 7 tisoč TV aparatov blagovne znamke Hisense. V prihodnjih letih nameravajo s številnimi investicijami in podvojeno produktivnostjo ustvariti povprečno 28-odstotno letno rast, v Velenju pa vzpostavljajo Hisensov globalni R&D center za kuhinjske aparate. Razgovori so potekali tudi o sodelovanju in dialogu vodstva in zaposlenih.

Uvodoma je ekipi Mestne občine Velenje podatke o delovanju družbe in prihodnje cilje predstavil izvršni podpredsednik uprave Tomaž Korošec. Skupina Hisense je temelje postavila pred 50 leti v provinci Qingdao na Kitajskem, danes so prisotni v 160 državah in ustvarjajo 80 tisoč delovnih mest. Upravljajo s štirimi globalnimi (Asko, Hisense, Gorenje, Toshiba) in 10 regionalnimi blagovnimi znamkami. Imajo štiri glavne stebre izdelkov in sicer: elektronika in multimedija, gospodinjski aparati, IT pametni sistemi in nepremičnine. Več: https://www.youtube.com/watch?v=FzGeDy0_ePA.

Kljub sproščanju epidemioloških zahtev na ravni države bodo znotraj podjetja še naprej ohranjali preventivne ukrepe, saj se zavedajo, da epidemije ni konec. Vodstvo Hisense Europe je pohvalilo delovanje enote Cepilnega centra Zdravstvenega doma Velenje, saj so minuli teden skupaj uspešno izpeljali množično cepljenje znotraj podjetja in v enem dnevu cepili 1200 zaposlenih. Obe vodstvi pa sta izrazili tudi navdušenje nad nedavno osvojenim nazivom državnega prvaka Rokometnega kluba Gorenje Velenje. V okviru srečanja sta župan Peter Dermol in direktor družbe Gorenje Chao Liu podpisala pogodbo o nakupu treh parcel pri Spominskem centru 91, ki jih potrebujemo za ureditev Parka državnosti.

Gorenje, ki je del skupine Hisense Europe, v prihodnjih letih načrtuje povprečno 28-% letno rast, v obdobju 2022-2025 pa investicije v kuhinjske aparate v višini 45 milijonov evrov. Soočajo se s težavami glede iskanja tehnično izobražene delovne sile, zato iščejo kader tudi zunaj Slovenije. V Velenju vzpostavljajo globalni center za raziskave in razvoj (R&D) za skupino Hisense. V njem trenutno zaposlujejo 320 sodelavcev, imajo pa tudi manjšo enoto v Ljubljani. Zastavljajo si visoke cilje, ki jih želijo doseči s povečano produktivnostjo. Letos januarja so v obstoječi hali pomivalnih strojev zagnali novo tovarno TV aparatov Hisense Europe Electronic. Ker imajo visoka naročila, so zaposlili skoraj enkrat več delavcev, kot so prvotno načrtovali. Za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje bodo samo v letu 2021 namenili 10 milijonov evrov.

Župana so sprejeli Jianmin Han, generalni direktor Hisense Europe, Chao Liu, direktor Gorenja, d. o. o., Tomaž Korošec, v Hisense Europe izvršni podpredsednik za proizvodnjo, ter Boštjan Pečnik, v Hisense Europe izvršni podpredsednik za raziskave in razvoj. Župana so spremljali direktor občinske uprave mag. Iztok Mori in vodja Urada za prestrukturiranje in gospodarski razvoj Karla Sitar.

Pripenjamo fotografijo s srečanja.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje
mag. Maša Kočevar
Kabinet župana
T: 03 8961 546