O-STA

Zotkini poletni raziskovalni tabori, delavnice in ustvarjalne poletne šole za mlade se bližajo

SPOROČILO ZA JAVNOST

Pod okriljem ZOTKS se bodo po Sloveniji odvile številne aktivnosti za mladino

Ljubljana, 24. junij 2021 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s številnimi partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne raziskovalne tabore, delavnice in ustvarjalne poletne šole s področij naravoslovja in tehnike, v okviru katerih mladi poučno in ustvarjalno preživijo poletne počitnice. Na poletnih aktivnostih pod skupnim nazivom Mladini prijazna znanost udeleženci taborov ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. Tako mladi dodatno plemenitijo svoje znanje tudi izven šolskih klopi, spoznavajo vrstnike iz drugih krajev, se družijo ter izmenjujejo znanje in izkušnje.

ZOTKS vsako leto organizira ali soorganizira več kot 20 taborov ter poletnih šol in delavnic z različnih področij, na katerih vsako leto sodeluje okoli 500 otrok in mladih. Izvajajo se po celi Sloveniji, saj poskušamo v naše dejavnosti vključiti vse regije. Letos bo zaradi nastale situacije manj aktivnosti, saj je bilo tako kot vsako leto predvideno 16 taborov ter poletnih šol in delavnic, vseeno pa se jih bo med letošnjimi poletnimi počitnicami v nekaterih slovenskih mestih in z različnih področij odvilo deset. Med poletnimi počitnicami leta 2020 nam je uspelo izvesti osem aktivnosti, katerih se je udeležilo okoli 180 osnovnošolcev in dijakov.

V Gornjih Petrovcih se bo že v ponedeljek, 28. junija, pričel Mladinski astronomski tabor Kmica 2021. Ostali raziskovalni tabori, delavnice in poletne šole pa bodo na različnih koncih Slovenije potekali v prvi polovici julija ter kasneje tekom celega avgusta:

  • Poletna delavnica logike Goričko 2021, Markovci na Goričkem, od 7. do 9. julija,
  • Poletna šola elektronike in robotike 2021, Stari trg ob Kolpi, od 4. do 10. julija,
  • Raziskovalni tabor Rogla 2021, Rogla, od 1. do 7. avgusta,
  • Poletna šola modelarstva 2021, Naravske ledine na Uršlji Gori, od 8. do 14. avgusta,
  • Mladinski astronomski raziskovalni tabor Medvedje Brdo 2021, Medvedje Brdo, od 8. do 14. avgusta,
  • Poletna šola dekorativnega ustvarjanja 2021, Bezovica, izvir reke Rižane, od 8. do 14. avgusta,
  • Poletna šola logike 2021, Gorenje pri Zrečah, od 14. do 21. avgusta,
  • Poletni tabor računalništva 2021, Gorenje pri Zrečah, od 14. do 21. avgusta,
  • Poletna delavnica popotne fotografije 2021, Trenta, od 16. do 22. avgusta.

Več informacij o letošnjih Zotkinih poletnih aktivnostih se nahaja tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Helena Lesar
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: tabori@zotks.si
Telefon: 01/25 13 727
GSM: 041 585 793