O-STA

Mladi programerji po dolgem času zopet zelo uspešni

NOVICA

Dvakrat srebro in bron na mednarodni računalniški olimpijadi

Ljubljana, 29. junij 2021 - Včeraj se je s sklepno slovesnostjo in podelitvijo odličij na daljavo, v Singapurju zaključila 33. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2021 Singapore). V konkurenci 351 dijakov iz 88 držav je naša ekipa štirih dijakov spet dosegla odličen uspeh in eno boljših uvrstitev, odkar se Slovenija udeležuje tega tekmovanja. Prva štiri mesta so zasedli mladi kitajski programerji.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani zastopali Matija Likar in Lan Sevčnikar z II. gimnazije Maribor, Domen Hočevar z Gimnazije Novo Mesto ter Benjamin Bajd, ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI). Mladi slovenski programerji so v dveh tekmovalnih dneh vsak dan programirali po pet ur. Benjamin Bajd in Matija Likar sta si s svojim znanjem priborila srebrni odličji, medtem ko je Domen Hočevar osvojil bronasto. Ekipo sta na fakulteti spremljala vodja ekipe in član komisije ZOTKS dr. Darko Pevec ter Žiga Željko.

Državno tekmovanje v programiranju je v okviru Festivala inovativnih tehnologij (FIT) - programiranje za srednje šole v različnih programskih jezikih, potekalo sredi marca na daljavo. Najboljši so se nato konec maja na naših strežnikih med seboj pomerili v sklepnem preizkusu, štirje najbolje uvrščeni pa so bili izbrani v ekipo, ki je pod okriljem ZOTKS Slovenijo zastopala na mednarodni računalniški olimpijadi.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Aljoša Seljak
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: aljosa.seljak@zotks.si
Telefon: 031/660 378