O-STA

V tem tednu kar dve mednarodni olimpijadi v znanju

Pod okriljem ZOTKS mladi na daljavo tekmujejo v Ljubljani


Ljubljana, 20. julij 2021 - Ta teden pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v Ljubljani na daljavo potekata kar dve mednarodni olimpijadi v znanju.


Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani se ekipa štirih biologinj poti na mednarodnem biološkem izzivu 2021 (IBO Challenge 2021), nadomestnem tekmovanju 32. mednarodne biološke olimpijade, ki ga gosti Lizbona. Včeraj so dijakinje uspešno opravile s prvim dnem tekmovanja, ki ga je sestavljal triurni praktično-teoretični preizkus. V sredo pa se bodo v boj podale še s triurnim teoretičnim testom.


Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pa se na daljavo dve štiričlanski ekipi dijakinj in dijakov udeležujeta 18. mednarodne lingvistične olimpijade (International Linguistics Olympiad 2021), ki jo tokrat organizira latvijski Ventspils. Trenutno je na sporedu šesturni individualni preizkus zelo zahtevnih lingvističnih nalog in ugank, jutri pa še štiriurna ekipna tekma.


Rezultati biološke olimpijade bodo znani v petek, 23. julija, medtem ko bodo lingvisti svoje rezultate izvedeli v soboto, 24. julija.

≠≠≠


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.


Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.


Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana


E-naslov in telefon:

mija.kordez@zotks.si, 01/425 07 75