O-STA

Odlične novice iz Portugalske

Mlade biologinje s svojim znanjem do srebra in treh bronov


Ljubljana, 26. julij 2021 - V petek se je s sklepno slovesnostjo in podelitvijo odličij na daljavo zaključil mednarodni biološki izziv 2021 (IBO Challenge 2021), nadomestno tekmovanje 32. mednarodne biološke olimpijade. Za Slovenijo so letos tekmovala štiri dekleta, ki so v konkurenci 396 dijakinj in dijakov iz 76 držav dosegle zavidljiv uspeh in osvojile štiri odličja. Letošnjo olimpijado je gostila Lizbona.


Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani zastopale Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Lorena Vovk (ERUDIO izobraževalni center, Zavod za izobraževanje, svetovanje in organizacijo), Nina Jakop (Šolski center Velenje, Gimnazija) in Zarja Doberšek (II. gimnazija Maribor). V ponedeljek so dekleta uspešno opravila triurni praktično-teoretični preizkus, v sredo pa še triurni teoretični preizkus. S svojim znanjem je Tjaša osvojila srebrno odličje, medtem ko so si Lorena, Nina in Zarja priborile bronasta odličja. Ekipo sta na fakulteti spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS, Mojca Ota in Domen Vaupotič. Naslednje leto bo olimpijada v Armeniji.


≠≠≠


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.


Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.


Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana


E-naslov in telefon:

mija.kordez@zotks.si, 01/425 07 75

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378