O-STA

Avgust, mesec Praznika terana in pršuta

Pliskovica, Kobjeglava, Sežana, Lipica, avgust 2021 - Avgust je na Krasu mesec Praznika terana in pršuta. Tako je že od leta 1970, ko so v Dutovlje prvič vabili na srečanje pridelovalcev terana in pršuta, ko so se Kraševci prvič udeležili svojega domačega praznika.

V letu 2020 bi Praznik terana in pršuta praznoval 50 let. Letošnje razmere pa jubilejne, svečane izvedbe ne dopuščajo. Zato Kraševci letos vabijo domov, v svoje kleti, na domačije. Pet ločenih tematskih dogodkov bo posvečenih vsem, ki so 50 let pomagali ustvarjati in soustvarjati Praznik terana in pršuta. Obujali bodo spomine, se spomnili kakšne anekdote ter se zahvalili za dolgoletno sodelovanje in predanost Krasu in njegovim posebnostim.

Avgustovsko dogajanje v znamenju terana in pršuta se 3. in traja do 31. avgusta 2021. V prvem tednu se bo zvrstilo pet dogodkov.

Degustacijska doživetija KrasPass Gourmet bodo na dvoriščih kraških kleti in domačij pospremili glasbeniki in drugi kulturniki:

V torek, 3. avgusta 2021, ob 18. uri bo na domačiji Renčel Boutique Wines (Dutovlje 24) nastopil ŽAN PAPIČ (prijave na 031 370 561 ali rencelwine@gmail.com)

v sredo, 4. avgusta 2021, ob 18. uri bo na Turistični kmetiji Krasberry (Gorjansko 1d) nastopil DANIJEL ČERNE (prijave na 031 309 119 ali pepi.jez@amis.net)

v petek, 6. avgusta 2021, ob 18. uri bo na Kmetiji Petelin - Rogelja (Tomaj 18) nastopil URBAN VIDMAR (prijave na 040 425 573 ali petelin.rogelja@siol.net)

v soboto, 7. avgusta 2021, ob 18. uri bo na domačiji Vina Štoka (Krajna vas 1d) nastopila TINKARA KOVAČ (prijave na 031 361 823 ali vinastoka@gmail.com)
Do konca meseca se bo nato sledilo še šest degustacijskih in kulturnih doživetij pri kraških ponudnikih.

Pet ločenih tematskih dogodkov pa bo posvečenih vsem, ki so ustvarjali in soustvarjali Praznik terana in pršuta skozi 50 let.

V nedeljo, 8. avgusta 2021, ob 18. uri, se bodo v Pliskovici pod Latnikom evropskega prijateljstva srečale kraljice terana. Od leta 1979, ko je bila na Prazniku terana in pršuta izbrana prva kraljica terana Olga Milič, jih je ta naziv prejelo skupaj 25. Izbori so potekali različno; v začetku so bili na odru glavne prireditve, nekajkrat je kraljica postala predstavnica zmagovalnega voza na povorki, kasneje so bili izbori samostojne prireditve, zadnja leta predstavniki vinarjev kraljico izberejo za zaprtimi vrati. S kraljicami terana bo kramljal Pavle Ravnohrib, zaigrali bodo Naši fantje. Poklepetali bodo ob kozarcu terana in rezini pršuta. Prijave na dogodek na 05 731 01 28 ali sezana@visitkras.info.

Pršutarji se bodo srečali v Kobjeglavi (13. avgusta), vinarji pri kleti Vinakras v Sežani (15. avgusta), organizatorji Praznikov terana in pršuta v Botaničnem vrtu v Sežani (18. avgusta) in udeleženci povork v grajskih vrtovih Kobliarne Lipica (23. avgusta).

Podrobnejši program: www.teraninprsut.si



Organizator poletnih prireditev na Krasu je Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov d.o.o. - enota Turizem. Vsi dogodki bodo organizirani v skladu z veljavnimi odloki in navodili ter priporočili NIJZ (obiskovalci morajo izpolnjevati pogoj PCT)

Foto: Visit Kras